Нека да успокоим земеделските производители, че ще си получават субсидиите нормално, защото при тази трудна година те са необходимост, и то в срокове. Това заяви служебният земеделски министър Явор Гечев пред журналисти.

Гледайте цялата пресконференция ТУК.

Той увери още, че липсата на работещ Парламент няма да възпрепятства процеса на законови изменения, които засягат прилагането на новите правила за подпомагане за следващите пет години.

„Законът за подпомагане на земеделските производители трябва да се промени, за да може Стратегическият план да заработи от догодина. Това се отнася и за електронните системи. Знаете, че проверките на място трябва да се заменят изцяло от сателитен контрол“, обясни Гечев.

Ако все пак не се стигне скоро да сформирането на Народно събрание, от Министерството на земеделието са разработили и План Б.

„Има варианти основните неща да тръгнат и по друг начин, без законодателство, въпреки това законово. Това е нещо, което лично аз не предпочитам, но има и такава възможност. Според мен нормалният начин в една парламентарна държава е законовите промени да стават в Парламента. Не че другото не е възможно, но не е за предпочитане“, смята ресорният министър.

За съжаление, не успяхме да получим повече яснота относно кандидатстването за останалите две антикризисни мерки – дали ще се кандидатства със заявените площи и животни за Кампания 2022, какъв е бюджетът за пчеларите, изчислени ли са ставките.

„На този етап мога да ви кажа, че средствата са осигурени, но има неща, които трябва допълнително да се направят. Официални срещи с браншовите представители тепърва предстоят. Когато ставките са готови цялостно, ще разберете“, заяви Гечев. 

Относно питането на Агри.БГ кога Законът за браншовите организации ще види бял свят, земеделският министър беше лаконичен:

„Аз с екипа от Министерството написахме изискванията за браншовите организации като част от Стратегическия план. Няма кой знае какво значение дали ще е наредба или закон, в него пише същото. Трябва да се знае кой кой е в сектора, включително тогава може да делегираш различни неща на самите браншови организации“, категоричен е Явор Гечев.