Ето че сме на крачка да разберем кой ще бъде следващият национален координатор по земеделие в Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) за периода 2020 – 2025 г.

Апетитна хапка ли е да имаш пост в Брюксел?

Миналата седмица браншовите организации не подкрепиха предложената от Икономическия и социален комитет кандидатура, внесена от Министерство на труда, касаеща сектор селско стопанство и хранително-вкусова промишленост. Тя беше на Диляна Желязкова Славова – национален координатор на Българска асоциация на фермерите (БАФ).

За 24 часа браншовиците успяха да се мобилизират и излязоха с цели 4 кандидатури в лицето на Мариана Милтенова, Таня Дъбнишка, Людмила Тодорова и Наталия Шукадарова.

Браншът не успя обаче да излезе с единно алтернативно предложение за кандидатура, а предстои гласуване на Проект на Решение на Министерския съвет. Затова министърът на земеделието ще предложи за член на ЕИСК Стоян Чуканов от Асоциация за развъждане на месодайни породи говеда в България, научи Агри.БГ.

„Не харесваме модела на МЗХГ – „Вие предлагате, ние избираме“, коментират овцевъди пред Агри.БГ

В мотивите на Министерството е записано, че Чуканов „представлява чувствителен и уязвим сектор в България и притежава опит и лингвистични познания за отстояване на позиции по ключови цели на политиката на ЕС в областта на селското стопанство.“

В браншовите среди Стоян Чуканов се счита за близък на бившия зам.-министър Цветан Димитров, който беше с ресор „Животновъдство“.