Млечните крави в една ферма в Бодегравен, Нидерландия, се наслаждават на живота с пълна сила. В наши дни тя се управлява вещо от Ивон и Джордън Оостдам и техните деца. Фермата попада в ръцете на родителите на Джордън през 1972 г. Тогава в нея има едва 40 крави. Днес те са 130, пише dairyglobal.net.

“Спаси крава” - как да си купиш крава и да пиеш мляко, без да излизаш от офиса

През 1994 г. Джордън официално взима семейния бизнес в ръце. Седем години по-късно във фермата вече е и съпругата Ивон. Млечните крави се пасат на 30 ха земя, а фермерите разполагат с още 15 ха за други цели. 

Животновъдите: "Нашите крави живеят с около една година повече, сравнено с обичайните крави в Нидерландия. Стараем се да им осигуряваме добър живот. Когато кравите напускат фермата, те произвеждат около 43 000 кг мляко. За сравнение средният добив на нидерландските крави, напускащи фермата, е около 32 000 кг.".

Ивон споделя, че краварникът е построен през 2008 г. по начин, че да осигури на животните по-голямо количество естествена светлина и въздух през деня.

През лятото, когато навън е много горещо, вентилационна система подава въздух, така че той да охлажда гърбовете на кравите и да ги освежава. Страничните части на краварника се затварят само през зимата.
За менюто специфична съставка е шоколадовият прах – той повишава енергията и стимулира по-добро производство на мляко.

млякото няма остатъци от шоколадовия прах, специално проверихме", казва Ивон.

Тревният силоз се предлага на животните със захарно цвекло. След 20 години използване на царевица като фураж фермерите решават да я елиминират от менюто на кравите.

Целият процес на преработка на млякото се осъществява във фермата, където е поставена автоматизирана система – от доилните роботи до бутилката. Така са гарантирани качеството, оптималният вкус и млечните продукти могат да бъдат проследени до ниво крава.

Системата позволява на фермера да има пълен контрол над всяко доене. Тя преработва млякото с производителност 300 литра на час, след което продукцията се разлива по бутилки и се етикира непосредствено във фермата.