Северна Испания не може да се конкурира като посещаемост с Франция и Калифорния, когато става дума за живописни зелени хълмове с лозови насаждения. Съвсем скоро обаче това може да се промени. Струва си например да отскочите до Ла Риоха, Навара. Там ви очаква Marqués de Riscal - едно от най-добрите лозя в света. То зае почетното второ място в реномирана класация, пише AgroPress. 

Безалкохолното вино - новият продукт на ЕС

В Ла Риоха ще откриете редица дейности, фокусирани върху виното, които надхвърлят залата за дегустация. За начало има невероятен музей на виното Vivanco в Брионес, открит през 2004 г. от крал Хуан Карлос I. Шест галерии представят изкуство, свързано с виното, от римски мозайки до картини на Уорхол и Лихтенщайн, както и огромна колекция от сувенири, преси за вино и артефакти, обхващащи 8 000 години история на виното. 

Посетителите на Риоха могат да участват и в събития за събиране на реколтата, където могат да се присъединят към процеса на бране на грозде. В някои лозя се организират и специални вечери за дегустация на вина. Недалеч се намира и Логроньо, столицата на региона. Там ще бъдете пленени от красиви калдъръмени улици и архитектура, пазари и местна гастрономия. 

Регионът на Риоха разполага с разнообразие от места за настаняване. Едно от тях е хотел Marqués de Riscal, разположен в едноименното лозе. Той е проектиран от известния архитект Франк Гери. Гостите ще разпознаят футуристичния архитектурен стил, подобен на неговия музей Гугенхайм в близкия Билбао. Авангардната архитектура на хотела е зашеметяващ контраст с традиционния фон на винарския регион и в допълнение към шикозните стаи за гости има ресторант със звезда Мишлен и спа съоръжения.

Създателят на гастрономическия характер на Hotel Marqués de Riscal е главният готвач Франсис Паниего. Той е носител на Националната гастрономическа награда за най-добър готвач през 2012 г.  

Историята на Marqués de Riscal започва през 1858 г. Четири години по-късно бутилира първите си вина, а само след още пет години пристигнат първите награди. 

В началото на XIX век е изградена на винарната San Vicente и се поставя началото на туристическите посещения.




ВИЖТЕ ОЩЕ:

Лозари: Държавата да подпомогне изкореняването на лозята, като не може да ни защити

Млад фермер: Статутът на виното да се промени от алкохол на храна