Нужна ни е помощ de minimis заради тежките климатични условия тази година. Много от колегите приключиха своята гроздоберна кампания още през месец май заради обилните дъждове. Това каза Атанас Василев, председател на Националното сдружение на българските лозари, по време на пресконференция на Българската аграрна камара (БАК).

Вижте всичко по темата "Внос на украинско зърно"

 

“Тази година имаше невъзможност да се влезе и да се третират насажденията навреме. В същото време имаше градушки на места, слани и като включим това, че по принцип лозята са доведеното дете на Министерството на земеделието - това е трайното насаждение с най-малко подпомагане от всички останали. 

Поне виждаме това (подпомагането на de minimis - бел. ред) като някакъв вид компенсация. Разходите по всички направления и във всички пера растат, а не виждаме нещо от държавата да се случва и да се взема като мерки”, категоричен е производителят.

По думите му Националното сдружение на българските лозари е написало 4 писма до земеделското ведомство, на които обаче все още няма отговор.

“Няма никаква ангажираност за проблемите в лозарството. На нас ни писна на всеки 6 месеца да се срещаме с нов министър, на който да обясняваме едни и същи проблеми.

Няма абсолютно никаква ангажираност от страна на държавата относно проблемите в лозарството”, заключи Атанас Василев, като изтъкна и друг основен проблем в сектора, а именно заниженият контрол при вноса на грозде.