Рокадите, извършени в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) по времето на служебното правителство и под ръководството на д-р Христо Вълчанов, отново станаха тема на поредица от депутатски питания към агроминистъра Кирил Вътев.

Краве мляко: България е сред страните с най-ниска изкупна цена в ЕС

Скандалите около ключовата агенция са регулярно явление у нас, за съжаление. Общо взето при всяко следващо управление се размирисва на гнило по повод обществени поръчки, граничен контрол, съмнителни назначения и т.н. и т.н. Този път историята е за висящи производства и висшестоящи кумци.

Според заявеното от група народни представители дейността на агенцията е съществено разстроена и има липса на финансови ресурси, въпреки че БАБХ е получила съществено увеличение на бюджета през юли 2022 г.

„Каква е причината за образуването на дисциплинарно производство и отстраняването от работа на д-р Костадинов – директор на ОДБХ-Пазарджик, д-р Росен Федерчев – директор на ОДБХ-Ловеч и д-р Георги Митев – директор на ОДБХ-Бургас”, питат представители на „ПП-ДБ”.

Официалният отговор гласи, че бившият шеф на пазарджишкото ОДБХ е бил отстранен след одитен доклад, обхващащ периода 01.01.2022 г. – 09.02.2023 г, в който са констатирани финансови нарушения. Заповедта за уволнението му е обжалвана пред Административен съд – Пазарджик, като към настоящия момент съдебното производство е висящо.

Срещу директора на ОДБХ-Ловеч пък е образувано дисциплинарно производство въз основа на постъпили през февруари и март 2023 г. сигнали в Инспектората на Министерството на земеделието. Той е отстранен от работа до приключване на дисциплинарното производство, а после е бил в болничен почти до края на юли, което пък забавило сроковете за изпълнение на висящото все още производство, става ясно от отговорът на МЗХ.

Резултатите от едногодишен одит са и причината за отстраняването на бургаския шеф на ОДБХ. Констатациите в одитния доклад сочат финансови нарушения и „такива по Закона за държавната собственост, във връзка с управлението на поверените на ОДБХ-Бургас недвижими имоти, както и изискванията на Закона за добавена стойност”. Заповедта му за отстраняване също е обжалвана пред съда, а производството оставя висящо.

Вносителите на питането обаче изразяват съмнения и относно назначените по време на служебното правителство директори на съответните регионални дирекции на Агенцията и по-специално на пазарджишкия  - д-р Георги Чавдаров. Те питат каква е връзката му с някои ръководни служители в БАБХ и взаимоотношенията му с изпълнителния директор, който по думите на депутатите го наричал „Кумеца”.

В Централното управление на БАБХ не са налични данни за частни интереси на директора на ОДБХ-Пазарджик, както и за родствена връзка (по права и съребрена линия) с някой от ръководните кадри в системата на Агенцията”, гласи кратко официалният отговор.

Пушилка или потулване е поредната драма около БАБХ – няма как да заключим ние, след като самата съдебна система все още е „висяща” спрямо посочените казуси.