България е сред страните в Европейския съюз с най-ниската изкупна цена на суровото мляко през месец юни 2023 г. Това показват последните данни на млечната обсерватория на Европейската комисия (ЕК). 

Кирил Вътев: Каквито и стратегии да се правят, трябва да са съобразени с промените в климата

По техни данни средната изкупна цена на кравето мляко в България е била 41 евроцента за литър (около 80 стотинки за литър). Това е седмата най-ниска стойност. Същата е и цената в Естония.

графика - ЕК

По-ниски са цените в Белгия, Ирландия, Швеция, Литва и Латвия. 

През юни в ЕС най-ниски са били цените на суровото краве мляко в Латвия с 33,9 евроцента за литър и Литва с 34,4 евроцента за литър. 

Средната изкупна цена за суровото мляко в ЕС се е понижила с 2,5% през юни спрямо май до 44,86 евроцента за литър, сочат още данните на ЕК. 

графика - ЕК

От началото на годината поевтиняването на млякото в ЕС е с над 20% (от 58,97 евроцента за литър през януари), докато през 2022 г. цените се вдигаха всеки месец.

За никого не е тайна, че в много части на България изкупната цена на суровото краве мляко е изключително ниска - около 50-60 стотинки за литър. 

Именно заради това много животнвъди са пред фалит. От години се предлага млякото да има минимална изкупна цена, за да могат стопаните да бъдат спокойни за реализацията на продукцията си. Такова предложение има и в момента.

Много от животновъдите се надяват и на de minimis - минималната държавна помощ при кризи, но министър Кирил Вътев наскоро коментира, че “все още е рано да се каже” дали ще се отпуска такова подпомагане.

Междувременно млекопреработвателите продължават да изкупуват продукцията на много ниски цени, докато в магазините цената на прясното мляко все още е неоправдано висока.

И тази година са факт дежурните проблеми с откази на прекупвачи да изкупуват млякото на фермерите, под претекст, че “складовете им са пълни”. 

Някои животновъди се обединиха около това да искат санкции за закъснели плащания на преработвателите. А към момента очакваме проверка на две агенции, която трябва да покаже каква част от цената на храните в магазина остава за фермерите.

За финал още малко статистика - от ЕК отчитат ръст на производството на сурово мляко в ЕС с 0,8% през първите 5 месеца на годината спрямо същия период на 2022 г. 

Производството на масло е нараснало с 1,7%, а на обезмаслено сухо мляко – с 0,9%. Най-силен ръст е регистриран при кондензираното мляко – с 5,6%. Същевременно при пълномасленото сухо мляко е отчетен спад от 2,3% на годишна база.