Решението на Европейската комисия за украинските стоки е взето. Полша, Унгария и Словакия наложиха едностранно забрана

Следим темата ТУК

У нас се разрази буря в дискусии. Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации и изпълнителен директор на Българска аграрна камара публикува коментар в социалните мрежи. Агри.БГ го публикува без редакторска намеса: 

"Понеже много "разбирачи" на субсидии за земеделие напоследък се навъдиха, за съжаление дори на най-високо държавно ниво, а и много "икономисти и финансисти" хвърлиха всякакви цифри в пространството, препоръчвам им  да попрочетат от линка по-долу и да разберат, ако успеят, какво значи субсидия за земеделие.

Също да видят къде стои България спрямо останалите страни членки, а именно под средното за ЕС ниво на директни плащания на площ или за животно (т.нар. субсидия) - на стр. 6. 

Всъщност темата със субсидиите, които нашите земеделски производители от растениевъдството и животновъдството получават има връзка, макар и не директна с темата за вноса на земеделски продукти от всички трети страни, а не само вноса от Украйна, за който Народното събрание, а преди това и Министерски съвет, взе предателското решение.  

В допълнение, това са същите тези субсидии, които фермерите на Полша, Унгария и Словакия получават. Държавите, които защитиха своите фермери и продължиха забраната за внос на земеделски продукти от Украйна. 

Но мен лично ме ядосва как неграмотни хора опитват да свържат темата със субсидиите с темата за протестите на земеделските производители, които са в пълното си право да защитят производствата си и доходите за семействата си.

Обяснявам най-човешки: 
- За да получат субсидия за своя труд, независимо какво произвеждат, европейските фермери, в това число и българските, трябва да са изпълнили определени изисквания, за които се правят разходи за закупуване на семена и посадъчен материал, торене, поливане, за други обработки на земята, за отглеждане на животните и т.н.

- Земеделските стопани не получават субсидията преди да започнат да произвеждат,  като подарък, ей така да си имат, както искат да внушат някои "коментатори". 

- Едва след като държавата в лицето на компетентните й органи провери и каже, че са изпълнени изискванията за получаване на субсидията, чак тогава земеделските производители я получават. 

- Размерът на субсидията никога не покрива изцяло размера на разходите, особено сега с новите зелени изисквания, затова се разчита основно на приходите от реализация на продукцията и затова е важно да има пазар на земеделската продукция на справедлива пазарна цена. И точно върху последното акцентират протестите на зърнопроизводители, овощари, зеленчукопроизводители, картофопроизводители, лозари, тютюнопроизводители, животновъдите и пчелари.

По стар български обичай, веднага след като се обявиха протестите, по медиите започна да циркулира списък на тези, които получават най-много субсидии в България. Така е, не е правилно, но нали точно държавата е тази, която им е изплатила субсидиите, защото е счела, че въпросните земеделски стопанства са изпълнили европейските правила.

Това преведено на нормален език означава, че  правилата на ЕС за субсидиране не са правилни и че ако искат ЕС и държавата могат да ги променят, а щом не ги променят, значи или не могат, или не искат. Означава също, че неправилните "правила" на ЕС категорично не трябва да се използват за очерняне на хилядите български земеделски производители от цял един бранш, каквото се опитват да направят някакви жалки тролчета.

И да добавя нещо важно: Къде всички тези неграмотни анализатори видяха в исканията на инициативния комитет за общонационален земеделски протест искане за субсидии за зърно?! Напротив иска се подкрепа за българските производители на грозде, картофи, плодове и зеленчуци, малини, оранжерийна продукция, тютюн, животновъди и производители на пчелен мед. 

Липсата на нормално обяснение на темата, непрекъснатото плюене по медиите и набезите тя да бъде превърната в политическа (веднага ти се лепва определение, че си за Русия или си за Украйна в зависимост от това дали подкрепяш общонационалния земеделски протест или не) е пречка за българския потребител да намери истината за себе си, която пречка искам да отстраня доколкото мога с настоящия пост.


https://agriculture.ec.europa.eu/…/summary-report…

Готова съм и за още разяснения за всеки, който се интересува и не иска да бъде манипулиран", пише Боянова.