Европейската комисия трябва да прави повече и по-сериозни проверки на т. нар. "коридори на солидарността" (алтернатива на транспорта на зърно през Черно море бел. ред.), по които се изнася украинско зърно, както и да организира депозитна система за износа, заяви чешкият земеделски министър Марек Виборни след среща с колегите си от Словакия, Унгария и Полша, цитиран от Ройтерс.

Украйна е в пряко конфронтация с Полша, Унгария и Словакия, които наложиха национални ограничения на вноса на украинска земеделска продукция, след като в средата на септември изтече наложената от ЕК забрана на вноса, посочва агенцията.

"Предпочитаме намирането на общо решение за целия ЕС", каза още Виборни, след срещата. "Ние заедно призоваваме Европейската комисия да предприеме активен подход към контрола върху ефективността на коридорите на солидарност".

Виборни каза, че четирите страни също са постигнали съгласие относно обсъденото предложение Комисията да обмисли депозитна схема за износ. Депозитът ще бъде изискван от търговците, изнасящи от Украйна и ще бъде връщан, когато се установи, че зърното е напуснало Общността към крайните си дестинации, допълва Ройтерс.