Пандемията от Ковид ни научи на неща, които е препоръчително да приложим във фермите и в бъдеще с оглед подобряване на здравето на животните. Това казва д-р Сам Стрейн от нестопанската организация Animal Health and Welfare NI, пише специализираното земеделско издание Farmers Journal.

Стопани нямат проблем с реализацията на агнета, а на животни за разплод

По думите на специалиста опитът в проследяването на контакта между хора, които са били непосредствено до такива с позитивен тест за Covid-19, показва колко лесно се предават заболяванията.

Живеем в свят, където хората са много свързани. При животните е същото, допълва д-р Стрейн. Той дава пример за движението на добитъка между фермите и пазарите и съветва да бъдем нащрек за рисковете от заразяване, когато купуваме животни.

Няколко са стъпките, които може да бъдат предприети, за да се намали рискът от внасянето на зараза във фермата. Например чрез купуване на по-малко животни и ограничен брой стада, проучване на здравния статус на стадото и осигуряване на карантинна процедура за всяко придобито животно.

Подобно на Covid-19 много други заболявания по добитъка се пренасят от на пръв поглед здрави животни, предупреждава ветеринарят.

Д-р Стрейн препоръчва още да се следи нивото на заболеваемост в стадото подобно на статистиките, които се даваха всеки ден по време на Ковид пандемията. Това ще позволи да се ограничи заразата с най-добрите мерки на този етап.

Необходимо е животните да бъдат изолирани и лекувани и да се провежда редовно дезинфекциране на територията на стопанството.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Изпасването в цялата Натура 2000 може да се субсидира от догодина

Как работи една от най-големите млечни ферми у нас?

Безпощадна жега уби хиляди говеда в Канзас