През последната година цените на агнешкото месо се увеличиха и почти няма останали животни във фермите, които отглеждат Ил дьо Франс. По-скоро трудностите са в реализацията на разплодни животни, коментира за Агри.БГ Евгения Ачкаканова, която на 17 юни бе избрана за председател на Асоциацията за развъждане на породата Ил дьо Франс в България (АИлФБ).

Гласувайте: От какво ще страдат най-много фермерите при разразилата се политическа криза?

Добрата новина е, че Асоциацията е подписала споразумение за партньорство с колегите от Молдова. Предстои още едно – с Турция. По нейни думи няма проблем в реализирането на единични бройки за разплод – до 10. Но когато един фермер произведе повече животни, той би искал да ги продаде всички заедно. Тогава се появява проблем.

„Големите търговци, които идват да купят разплодни животни основно от Турция, търсят голям брой и то изравнени овце – тоест да бъдат родени в кратък период от време и еднакви като килограми и екстериор. Затова усилено работим върху периодите на раждане – агненията да бъдат в период от месец-месец и половина през пролетта и/или есента, за да можем по-лесно да реализираме окачествените за разплод животни“, обясни Ачкаканова.

От Асоциацията са определили агнетата, които са до 4–6 месеца, да се продават на килограм живо тегло, а над тази възраст – на брой. В момента цената е паднала на 5-6 лв./кг, тъй като не е сезонът за агнешко месо, но пък е период, в който се търсят разплодни животни. 

„Ако едно животно на 40 кг е продадено по 5 лв./кг, а друго – на 14 лв./кг, разбирате, че финансово фермерът ще бъде удовлетворен, ако продаде повече животни на по-висока цена. Ето това ще се стараем да постигнем за в бъдеще, за да са доволни фермерите“, заяви Ачкаканова.