Забраната за внос от Украйна и последвалото отпадане на ограничението не повлияха на световната тенденция за поевтиняване на зърнените култури. Това заяви изпълнителният директор на Софийската стокова борса Васил Симов пред Nova News. 

Четете още: Цените на зърното са под натиск от всички страни

 

Тенденцията е твърдо към поевтиняване на зърнените култури. След началото на войната пазарите реагираха и много рязко цените се вдигнаха, но сега цените се връщат на нива по-ниски дори от преди войната, което показва, че количествата зърно в света са достатъчни. 

От началото на войната цените на зърнените култури твърдо вървят надолу. След въвеждането на забраната в петте държави няма промяна в тенденцията и цените продължават да падат. „Колкото и нас да ни засята войната, световните пазари не се интересуват от проблемите на страните в Черноморския басейн. Тъй като предлагането е огромно, цените на зърното вървят надолу. Ние заедно с другите засегнати страни се стараем да си подобрим положението със забраната, но световните пазари се подчиняват на други закони“, сподели още Симов. 

Той коментира и цените на суровото слънчогледово олио, които заедно със слънчогледа са изключително важни за родните земеделски производители. И при тях тенденцията сочи надолу. Цените на суровото олио скочиха с близо 40% в началото на войната, но след това тръгнаха надолу, тъй като има сериозно предлагане на Стария континент. 

От думите му стана ясно, че сегашното поскъпване на горивата ще продължи до края на годината.