Заради извънредното положение много фермери, които имат сключени договори с Държавен фонд „Земеделие“ по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), вероятно ще се забавят с изпълнението им, а това предполага санкции. Изпълнителният директор Васил Грудев обаче обеща, че в тези случаи ще се прилага повече гъвкавост, пише Икономист

Мярка Covid-19: Авансово плащат част от обвързаната помощ?

Освен това Европейската комисия е с нагласата ако има забавяне на изпълнението на част от усвоените средства, това да не води до тяхната загуба през тази година, добави той. 

За да няма злоупотреби, Васил Грудев уточни, че ще се разглежда всеки конкретен казус и ако има обективна невъзможност за изпълнение на договора, няма да се стига до санкции. За пример той даде невъзможността за закупуване на оборудване, заложено в проекта, защото заводът производител е временно затворен.

Остава обаче правилото, че един проект се прекратява, ако дейностите по него не започнат до половин година от одобрението му. За сметка на това ще се прилага по-голяма гъвкавост при проследяване на причините, обяснява шефът на Фонда. 

„Когато се кандидатства, една от задължителните декларации на кандидата е, че той има възможност да финансира проекта. Това става най-често с банкови кредити, а ситуацията с пандемията засега не влияе на кредитирането. Но ако проблемът е невъзможност за работа на терен или неизпълнение на определени дейности, тогава категорично ще проявим разбиране и няма да прекратяваме договора“, казва Васил Грудев.

Той признава, че няма как скоростта на ДФЗ да не се забави при положение, че се действа дистанционно. Преустройват се системи, гарантира се сигурността на базите данни. 

По отношение на работата по ПРСР няма да има такъв проблем, категоричен е изпълнителният директор. При нея е възможно да се работи само с имейли. Служителите са разделени на екипи от по 6, като в сградата на Фонда е само техният координатор. Той изпраща документацията по имейл и работата се върши вкъщи.

„Да, има забавяне, защото, когато човек си е вкъщи и спазва режим за карантина, все пак не е на 100% от капацитета си, но работата по оценка на проектите продължава“, заяви Васил Грудев.

Когато става дума обаче за директните плащания, там дистанционната работа няма как да се случи толкова лесно. Важни са проверките, които се правят по автоматични алгоритми и чрез достъп до електронната система. Тези плащания са свързани с регистри, като този на Националната агенция за приходите (НАП) например. Ето защо дистанционен достъп до системата, за да се публикува информация от лични компютри, би застрашил сигурността. 

ВИЖТЕ ВОДЕЩИТЕ НОВИНИ

По думите на Васил Грудев в момента около 40% от бенефициентите, които кандидатстват за директно подпомагане, го правят онлайн чрез СЕУ. В нея фермерът може да проследи своята история, а директната връзка с ДФЗ засега работи с имейли, на които служителите се опитват да отговорят в рамките на 48 часа.

„Екипите са разделени за технически въпроси и за други принципни въпроси за директните плащания. Тази платформа ще се използва за надграждане и за ПРСР, оттам ще има бутон чрез приложение и за телефонна връзка. Това ще е базата, на която ще стъпи цялата комуникация с бенефициентите“, обяснява шефът на Фонда.

По отношение на идеята на ЕК да се удължи Кампания 2020, на този етап държавата по-скоро не я подкрепя, тъй като всяко удължаване води до закъсняване на плащанията. Ще се изчака да се види какво ще се случи в края на април и началото на май, защото масово се кандидатства в последния момент, споделя своите наблюдения Васил Грудев. 


ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Министърът: Недоговорените бюджети да се пренасочат към уязвими сектори

Мярка Covid-19: Какви разходи може да покрива?

Селското стопанство е вън от схемата 60/40