За справяне с извънредната ситуация заради коронавируса държавата въвежда мярка 60/40. Кандидатстването по нея започва да тече от 31 март. Не всички сектори обаче могат да бъдат подпомогнати с нея.

От бранша: Имаме нужда от работници, но ще можем ли да им платим?

Постановлението за изплащане на компенсации на работодатели по схемата 60/40 за запазване на работните места бе прието вчера, 30 март. На пресконференция министърът на труда Деница Сачева изреди секторите, които са пряко засегнати от кризата и ще получат подкрепа с мярка 60/40.

Идеята е държавата да поеме 60% от осигурителния доход на работника, а работодателят – останалите 40%. Осигуровките се плащат и от работодателя, и от работника. Важно условие е служителят да има сключен трудов договор до датата на обявяване на извънредното положение.

НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ

От Постановлението обаче са изключени няколко сектора, в това число и селското стопанство. Мотивите са, че по него ще бъде пуснат отделен ред и там ще има държавна помощ.

Днес, 31 март, на извънредно заседание на правителството ще се оформи внасянето на актуализация на бюджета в рамките на 1 млрд. лв. С него трябва да се гарантира плащането на мярката към фирмите. 

ИЗПРАТЕТЕ НИ ВАША НОВИНА