Заради разразилата се в света пандемия от коронавирус COVID-19 и въведеното у нас извънредно положение от 13 март тази година, земеделските институции и други, чиито функции засягат фермерите, реорганизираха режимите си на работа. Промени се редът за подаване на документи и извършване на планирани дейности.

Съвети към животновъдите по време на COVID – 19

Какви са новите правила и възможности? Агри.БГ събра на едно място разпоредбите и указанията на Министерството на земеделието (МЗХГ), Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ), Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) и др.

Министерството на земеделието публикува документ с въпроси и отговори във връзка с извънредното положение. В него ведомството дава важна информация за това, как ще протече подаването на заявление за Кампания 2020; как ще бъдат извършвани плащанията по Кампания 2019; има ли промени в начина на регистрация и пререгистрация на земеделските производители; какво ще се случи с предстоящите приеми по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР); как ще протичат проверките.

Една от темите, които най-много вълнуват земеделските стопани, е електронното подаване на заявления за Кампания 2020. Фермерите е добре да се подготвят първо онлайн, след което да си запишат по телефона час за посещение на съответната служба по земеделие. Всяка областна дирекция ще публикува телефони и имейл адреси за подаване на заявления от разстояние.

Плащанията за Кампания 2019 ще продължат по публикувания от ДФЗ график, увериха министърът на земеделието и изпълнителният директор на ДФЗ.

В условията на епидемия се препоръчва подаването на документите за регистрация и пререгистрация на земеделските производители да става изцяло електронно. 

Eднодневните трудови договори ще се правят онлайн стана ясно още от отговорите на институцията към фермерите.

Друга актуална тема е кои проверки в стопанствата се променят. Остават посещенията на място по схемите и мерките, администрирани от ДФЗ и МЗХГ, контролът, който е неотменна част от работата и финансирането на животновъдните обекти и изпълнението на всички програми за профилактика, надзор и контрол на здравеопазването на животните. Отлагат се плановите проверки по идентификация и хуманно отношение към животните, както и събирането на млечни проби.

Подайте сигнал до редакцията на Агри.БГ за трудности и нередности, които срещате при работата в извънредна обстановка!

Пролетните обработки и агротехническите мероприятия ще се провеждат без ограничения, но при задължително спазване на противоепидемичните мерки срещу разпространението на коронавируса. Фермерите ще могат да пътуват от и до областните градове и стопанствата си, като трябва да имат предвид какви документи са им необходими за минаване през контролните пунктове.

Със специалния закон, въведен заради извънредното положение, се промениха и сроковете за подаване на дънъчна и осигурителна информация от земеделците.

ДФЗ също пусна указания и направи промени, свързани с работата в условия на извънредно положение. Стъпка в правилната посока са видеоклиповете, които поясняват как става очертаването на площите в СЕУ

МЗХГ обяви също, че предлага на ЕК отварянето на нова, извънредна мярка Covid-19, с която да се подпомогнат уязвими сектори в селското стопанство. Това ще стане с пренасочване на недоговорирани бюджети по европейските програми.От ДФЗ предупредиха фермерите да пазят счетоводните документи, с които да докажат разходите си за превенция срещу коронавируса.

На своята официална страница БАБХ публикува подробни указания за работа на бизнесоператорите в секторите „Растениевъдство“ и „Животновъдство“ по време на извънредната ситуация. От ведомството поясниха, че работата им продължава без прекъсване на място и през формите за дистанционна комуникация.