Основният индекс за бизнес климат в индустрията за производство на земеделски машини в Европа се срина толкова рязко през април тази година, колкото не сме виждали от финансовата криза през 2008/2009 г. Развитието на ситуацията около коронавируса очевидно се отрази шоково върху машиностроенето в сферата на селското стопанство, информира Европейската асоциация за търговия със земеделска техника (CEMA).

Искат бързи зелени коридори и за агромашините

Докато оценките на текущия бизнес се влошиха до най-лошото си ниво от 2016 г. насам, бъдещите очаквания паднаха още по-рязко до исторически отрицателно ниво.

Участниците в допитването на CEMA посочват, че очакванията им сериозно са се понижили без значение за кой сегмент става дума или пазар. Това веднага повдига въпроса дали масовото влошаване на прогнозите за бъдещето не са временна свръхреакция. Трябва да се отбележи, че настоящите поръчки са се сринали през последния месец, но не в такава степен, каквито са прогнозите за бъдещето.

Развитието на ситуацията около борбата с коронавируса започна да оказва своя ефект от средата на март. Без съмнение рестрикциите са масови: средно компаниите отчитат, че производственият капацитет работи на 60% в сравнение с времето преди избухването на пандемията. 79% от компаниите съобщават за дефицит от страна на доставчиците. На ниво дистрибуция партньорите са способни да работят с 58% от капацитета си преди COVID-19.

Сравнено с месец по-рано, участниците в допитването на CEMA значително са намалили прогнозата си за оборота през 2020 г.

В ЕП настояват за силна подкрепа на земеделския сектор

От началото на кризата заради коронавируса членовете на Европейския парламент (ЕП) от цяла Европа поискаха отговор от страна на Европейската комисия за облекчаване на сериозния ефект върху всички икономически сектори.

Земеделската комисия в ЕП вече одобри правила, с които да подсигури по-гладък преход към следващата Обща селскостопанска политика (ОСП). CEMA категорично застана зад преходния период, за да може земеделските производители да запазят своя инвестиционен капацитет предвид продължаването на дискусиите около бюджета.

Земеделската комисия се съгласи да има по-гъвкав преходен период до 2 години при никакво орязване на бюджета на земеделската политика на ЕС. Текстът, който бе одобрен от комисията, ще бъде внесен на пленарното заседание на 13-14 май, за да получи „зелена светлина“ от представителите на ЕП.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК предлага: По-високи авансови директни плащания за фермерите

Любимата марка селскостопанска техника на германците

Как ще се отразят на стопаните мерките срещу коронавируса?