По време на изслушването на премиера Борисов в парламента днес, 28 април, относно мерките за справяне с кризата от коронавируса, той коментира и селскостопанския отрасъл. 

Предложение: Пари от следващата ОСП - помощ по мярка COVID-19

В обръщението си Борисов наблегна върху това, че въпреки кризата в България има сектори, които работят на пълни обороти. Като пример за такъв беше посочено земеделието.

Депутатът Спас Панчев обяви от парламентарната трубуна, че земеделските прозводители са отговорни и съпричастни с настоящата ситуация и спазват всички изисквания. 

Спас Панчев: "След моите срещи със земеделските производители имам поръчение от тях. Те настояват за национален съвет и изготвяне на стратегия за земеделието и хранително-вкусовата промишленост, който би могъл да подпомага активно дейността на земеделския министър и на икономическия министър. Моля да се обърнете с лице към тях и да подпомогнете дребния и средния бизнес в този отрасъл."

В отговор министър-председателят заяви, че правителството и ресорният министър са в ежедневна комуникация с бранша и обсъждат всички мерки, които касаят сектора.

"Земеделието е най-подпомаганият сектор", на няколко пъти каза премиерът.

Бойко Борисов: "Дори сега има възможност за тези, които нямат работа, да отиват в земеделието. Доста месеци преди да им бъде необходимо, ние им изплащаме субсидиите. Както на тютюнопроизводители, така и на много други стопани, за да може да си засадят, да си напръскат, да си извършат своите дейности.

Водопровод „Дунав“, който засяга голяма част от обработваемите площи в Разград, Шумен, Търговище и прилежащите им територии, ще доведе до подпомагане на напояването там. В момента се изпразват язовирите, сушата е огромна. На края на пролетта обемите ще са пълни."

"Разбира се, секторът може да се подпомогне още, но и през ДФЗ и през Земеделското министерство това е един от най-подпомаганите сектори", допълни Борисов.

Лидерът на опозицията разкритикува мерките на правителството и заговори за целево субсидиране на определени отрасли. Относно земеделието Корнелия Нинова настоя да не се извършват плащания на площ, а на килограм произведена продукция.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Черешите в Силистренско търпят големи поражения трета година

Мярка Covid-19: Директна подкрепа на фермерските доходи след лятото?

Ангел Вукодинов: Надявам се да излезем от кризата по-чисти и по-оценени