Европейската комисия представи нов пакет от мерки в подкрепа на земеделския сектор, като едно от предложенията към държавите членки е да се вдигне размерът на авансовите директни плащания за фермерите.

Целта на допълнителните облекчения за сектора е да се смекчи ефектът, предизвикан от разразилата се криза вследствие на епидемията от коронавирус.

Анализатор: Агробизнесът има сравнителен имунитет срещу кризи

За да подобри платежоспособността на земеделските стопани, институцията предлага авансовите директни плащания да се вдигнат от 50% на 70%, а авансовите плащания по мерките за развитие на селските райони - от 75% на 85%.

Фермерите ще започнат да получават тези средства след средата на октомври. Друго облекчение, което Комисията предвижда, е да бъдат намалени проверките на място в стопанствата, за да се минимизира контактът на фермерите с външни лица. Това би трябвало да доведе и до намаляване на административната тежест в сегашната трудна ситуация.

ЕК вече предложи увеличение на срока за подаване на заявления за плащания по Кампания 2020 с един месец, но от българското Министерство на земеделието засега не смятат да приложат тази мярка.

От ведомството отхвърлиха и възможността за вдигане тавана на държавните помощи за земеделски стопанства до 100 000 евро. Тя е предвидена във временната рамка, която Комисията изготви във връзка с кризата с COVID-19.

Брюксел представи по-рано тази седмица своята нова инициатива за инвестиции в отговор на коронавируса CRII+. Тя дава допълнителна гъвкавост и опростяване при ползването на инструментите на европейските структурни инвестиционни фондове, включително на фонда за развитие на селските райони.

Една от възможностите, които инициативата предвижда, е земеделците и бенефициентите по програмите за развитие на селските райони да се ползват от облекчени условия за заеми и гаранции до 200 000 евро, като ниски лихви и подобрени графици за плащания.

НАЙ-ВАЖНОТО в АГРИ.БГ

На страните членки се дава възможност да използват неизразходваните средства по програмите за развитие на селските райони, вместо да ги връщат в бюджета на ЕС. Те могат да бъдат насочени към стопаните, но отново при спазване на рамките на действащите програми за развитие на селските райони.

Удължава се и срокът за подаване на годишните отчети. Няма да се изискват и поправки в партньорските споразумения за промените в програмите.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Искат бързи зелени коридори и за агромашините

За лозарите: Приемът за инвестиции се удължава до 30 април

Браншовици: Да има специален режим на карантина за работниците