В тези предизвикателни моменти е точното време да обединим сили и да изпратим общи послания до ЕС, за да очертаем детайлно ефектите от кризата с коронавируса върху нашето общество и бизнес, пише Европейската асоциация за търговия със земеделска техника (CEMA).

Стабилност на пазара на трактори в Европа

Асоциацията вече е запознала Европейската комисия с общата ситуация и конкретния ефект на пандемията върху индустрията. Предприети са мерки за справяне с многобройните предизвикателства, нарушаващи обичайния режим на работа.

Европейската индустрия за земеделска техника е ключов стълб на европейската верига за доставка на хранителни стоки, посочват от CEMA.

Оттам допълват, че въпреки пандемията е направено всичко възможно за стабилизирането и обезопасяването на доставката на храни из целия ЕС. За това принос имат фермерите, дистрибуторите и търговците, които без съмнения се изправят пред ситуация, която ще става все по-трудна.

ВИЖТЕ НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ

Членовете на Асоциацията са убедени, че производството, доставките, дистрибуцията, поддръжката и сервизното обслужване на земеделската техника и частите за нея да бъдат включени в списъка с критично важни сектори, които изискват бързи действия във време на криза.

"Нашите граници трябва да останат отворени за транспортирането и търговията със земеделска техника и резервни части", допълват от Асоциацията. Оттам искат да бъдат осигурени бързи зелени коридори.

Жесток удар върху европейската индустрия за агротехника

Сезонните работи в селското стопанство не могат да бъдат „отложени“. Оран, торене, пръскане, сеитба и разсаждане – много са задачите пред всеки фермер. По план машини предстоят да бъдат доставени до редица стопанства. Животните имат нужда от фуражи и ежедневна грижа. Трябва да се направи нужното, за да се защити производството на храни и доставката им до следващата есен, зима и пролет.

Производителите на машини, дистрибуторите и компаниите, предоставящи сервизно обслужване, ще дадат своя принос това да бъде постигнато, пишат от CEMA и допълват: "Нашата индустрия без съмнение има нужда от подкрепа, докато придобием по-ясна представа за ефектите на пандемията върху способността ни да оцелеем в тази безпрецедентна криза."

Ето защо CEMA е в очакване какви мерки ще бъдат взети за подкрепа на производителите на земеделска техника и фермерите, се казва още в съобщението на Асоциацията.

Междувременно какво се случва на пазара на агротехника у нас?

За 2019 г. броят на новорегистрираните колесни трактори у нас намалява на 1124, сочат данните на Контрол и техническата инспекция (КТИ) към Министерство на земеделието (МЗХГ). Негативната тенденция се очерта още през 2018 г., когато тракторите бяха единствените самоходни машини, по данни на КТИ, които отбелязаха сериозен спад. Ситуацията, която прогнозирахме още през есента на изминалата календарна година, се потвърди, казват експертите. Спадът при този тип нова техника продължава да се задълбочава, като през 2019 г. достигна 14%.

За сметка на това се засилва интересът на фермерите към специализирана техника. Той се дължи на задълбочаващия се през последните години дефицит на работна ръка.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Даниел Минев: Ще се правят инвестиции в нова и високоефективна техника

Когато джобът е поизтънял: Трактори със средна мощност

AgriTech Market 2020: Пазарът на трактори в Европа