Икономическата ситуация винаги определя как ще се развива селскостопанската промишленост. Дребното и средното фермерство в последните години активно се развива.

С държавна политика Русия вдига агросектора на крака

Все по-голяма популярност придобиват фермерските пазари, а продукцията на неголемите ферми достига до щандовете на търговските вериги. Това са добри новини, но остава въпросът с икономическата нестабилност на малките в сравнение с големите агропредприятия, съобщава AgroXXI.

Практиката показва, че собствениците на едър бизнес купуват необходимата техника за обработваемите земи и редовно обновяват своя машинен парк. По-малките стопанства от съображения за икономия често използват старото оборудване до пълното му износване.

За тези фермери е почти невъзможно да продадат изгодно старите машини, които вече не се справят със задачите на полето, които изискват голяма тяга. Затова стопаните просто продължават да ги използват, за да отмятат по-леките работи.

Да се сее и да се прибира реколта с износена, неспособна да даде своя максимум, земеделска техника означава отрано да се откажете от печалбата си, независимо какви са климатичните условия и технологията на отглеждане, която прилагате, отбелязват експерти.

Статистика сочи, че фермерите всяка година губят 10-15% от реколтата си поради това, че използват масово трактори и комбайни на преклонна възраст. Нормативният срок на служба на повечето земеделски машини е 10 години.

Чуждестранният опит

В повечето европейски страни фермерите използват техниката 2-3 години. След този срок на експлоатация тя все още се намира в добро състояние и може да се продаде изгодно. Доплащайки, европейският фермер може да си позволи да купи нова машина за тежките работи и неголяма машина за транспортните.

Неголемите фермерски стопанства на Стария континент предпочитат да купуват агротехника от по-висок клас, тъй като тя струва повече и при продажба може да възвърнат по-голяма част от вложението си.

Машините от по-високия клас са популярни и по друга причина – в Европа фермерството е семеен бизнес, който не изисква категорично наемане на работници извън семейството. Фермерите са готови да плащат повече за комфортни и удобни за експлоатация машини, тъй като предстои сами да ги използват.

Средна мощност, но високи показатели

В наши дни в земеделския бизнес се наблюдава смяна на поколенията. Младите фермери все по-често, вместо да търсят техника с ниска цена, се ориентират по показатели като надеждност и високотехнологичност. В отговор на това производителите на селскостопанско оборудване са предоставили разнообразие от модели.

Тракторът-мечта през погледа на Kubota

Най-голяма популярност при неголемите ферми имат тракторите със средна мощност – от 90 до 200 конски сили. Освен за обработка на полето те се използват и за работа със смесители на фуражи и за раздаване на фуражи в млечния и животновъдния бизнес.

Съвременните трактори се отличават с универсалност – те могат да изпълняват целия цикъл от операции в стопанството.

Друга тенденция сред младото поколение фермери е интересът към системите за прецизно земеделие. Той се дължи на факта, че те понижават разходите за издръжка, увеличават печалбите и опростяват управлението на техниката. Фермерите могат да следят работата на персонала, разходите на гориво, потреблението на семена и режима на работа на всяка машина.