Затрудненият внос на зеленчуци от съседни страни създава очакване сред българските стопани, че тази пролет изкупните цени на стоката им ще бъдат по-добри, ще отговарят на високото й качество и на грижите, които са положени за отглеждането й.

Съвети към фермерите по време на епидемия

Бургас осмъна с по-високи цени на зеленчуците, съобщи БНР. Според търговци презапасяването със стоки е довело до увеличаване на цените. 

След призивите за социална изолация през последните дни много хора се втурнаха към магазините, разтревожени да не останат без необходимите ежедневни продукти, предимно хранителни стоки. И властите, и браншовите организации успокоиха, че продуктите няма да свършат, а запасите от основни храни са достатъчни за поне една година напред, без да се смята новата реколта.

Напрежението от първите дни след въвеждането на извънредното положение на 13 март вече се успокои, но сега се наблюдава друг процес.

На фона на затрудненията при преминаването на границите и при доставките на различни видове вносни продукти, тъговците се обърнаха към родното производство на храни. Българските зеленчуци са известни като по-качествени, но досега бяха под силната заплаха от евтиния внос.

Картофопроизводител от Банско съобщи за Агри.БГ, че интересът към неговата продукция рязко се е увеличил през последните дни.

Получавам обаждания от цялата страна, от знайни и незнайни за мен търговци. Има засилен интерес за доставки на картоф по веригите, разказва Иван Кехайов

Пролетната сеитба: Какво затруднява земеделците?

Земеделецът сподели, че до януари месец изкупните цени на картофите у нас са били много ниски, компрометирани от големите количества внос.

Необичайно за сезона, сега цените на картофите се вдигат почти двойно. Фермерът смята, че причината е именно в създалите се затруднения около доставките и предпочитанията на търговците да работят с вътрешния пазар.

Иван Кехайов: "Имаме 100 тона картофи предвидени за пазара. От 10 януари досега сме продали един тон, защото пазара се срина, понеже има пренасищане с внос. От 50-55 ст. цени на едро, сега скачат на около 80 ст.

Предполагам, че другата седмица ще стане един лев за килограм картофи, защото няма да има внос."

От екипа на Агри.БГ: Продължаваме да сме с вас в тези трудни времена

Десислава Кръстанова е зеленчукопроизводител от Пазарджишка област. Отглежда предимно домати и краставици в оранжерии и на открито с обща площ от около 35 дка. Продукцията ѝ има голямо присъствие на борсите в областта. И тя, както всички, очаква да видят как ще се развие ситуацията с производството и пазарите тази година.

Десислава Кръстанова: "В очакване сме на първата реколта от краставици. Не знам какво ще е положението с цените, ще разберем скоро. Нашата продукция става по-късно и пазарът компенсира това с вносна стока. Ако сега вносът се ограничи, се надяваме това да е добре за българските производители. Родното производство е висококачествено, хората го предпочитат."

Българските производители са уверени, че продукцията им е по-добра и по-качествена от чуждестранната, но доскоро често беше подлагана на нелоялна конкуренция. Затова от бранша настояваха за по-строг контрол върху вносна стока, особено на отгледата в страни извън ЕС, където се прилагат забранени у нас препарати.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Кампания 2020: ДФЗ отговаря на въпроси на фермери

Вижте кои проверки в животновъдните стопанства се отлагат

Стопани, еднодневните договори вече се правят и по интернет