След сухата зима идва време за пролетна сеитба. Земята е с недостатъчно влага, доставките на семена са затруднени, а земеделците очакват какво ще е развитието с коронавируса и ограничителните мерки.

Десислава Танева: Ето как ще се изпълнява графикът за плащанията

Картината започва да прилича на екшън филм и борба с неравностоен противник като в „Мисията невъзможна“. И нашите надежди са доброто да победи.

Агри.БГ се свърза със земеделски производител от Брезник, чиито насаждения се намират в необлагодетелстван район. Руслан Кирилов има 2000 дка зърнени култури и 1000 дка ливади за своята кравеферма. Очаква трудна година, защото предизвикателствата се увеличават.

Руслан Кирилов: "Проблемът със сушата е голям. Добивите ни бяха 200-250 кг/дка зърно, които само покриват разходите. Времето е много променливо. Миналата сутрин беше -7°C. Сега в земята след оран няма влага. Само на 10 см има, а надолу е сухо. 

При нас почвата не е плодородна. Себестойността на килограм зърно е около 18–20 стотинки. При слънчоглед добивите са до 150 кг/дка. А рентите си вървят нагоре. Между нас земеделците няма добра комуникация и обединение. Най-много страдат от това средните и малките производители."

Зърнопроизводители: Как ще сеем през пролетта при тази суша?

Не само метеорологичната обстановка застрашава пролетната сеитба. Заедно с рентите в сектора расте и опасността от ограниченията заради коронавируса. Стопаните се притесняват дали и докога ще могат да стигат до нивите и фермите си.

При Руслан намирането на семена за пролетната сеитба е затруднено също заради ограничени търговски канали.

Руслан Кирилов: "Преговарям с две-три фирми за семена. Проблемът е, че не могат да ги пратят, трябва да ходя на място да си ги взимам. Една-две фирми са изчерпали количествата. Миналата година закупих от една фирма, която в момента няма никакви семена.

Ние гледаме да не пътуваме, всички виждаме, че ситуацията се влошава."

Прогноза: Земеделските земи ще поевтинеят с до 80%

Руслан споделя притесненията си за предстоящите трудности, но като гражданин споделя мнението, че е много важно да се спазва карантината и да се изпълняват инструкциите. Той е предприел всички защитни мерки в своето стопанство.

Освен за неблагоприятните климатични условия и ниските добиви земеделецът се притеснява за пазарите и цените.

Руслан Кирилов: "В момента ечемикът ми, които бях оставил за продажба, си седи. Цената му беше много ниска. А сега вече никой не го иска. Миналата година слънчогледът ни беше изкупен на 52 ст. Ще видим как ще се развият нещата тази година."

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

ЕК предлага: Срокът за заявяване на субсидии да се удължи с месец

Анализатор: Вирусът ще отсее болните бизнеси

Бадемите в Странджа също са застрашени от измръзване