Младо семейство от врачанско село затвори и кафенето, и магазина си заради коронавируса и се зае със земеделие.

Заради коронавируса: Фермер преструктурира бизнеса си

Когато заповед от здравното министерство наложила да спрат работата на тяхното барче, двамата съпрузи опитали да поддържат търговския си бизнес с хранителния магазин. Няколко дни по-късно обаче се отказали и от него, защото се зародила идея да използват времето на карантина за земеделие.

„Винаги съм харесвала земята и живота на село. Съпругът ми също ги обича и решихме, че може би точно сега е времето да направим нещо в тази посока. Ние така или иначе имахме идея да се заемем със зеленчукопроизводство и преценихме, че вместо да се притесняваме от това, дали ще дойде зараза или ние ще станем причина тя да се разпространява, най-добре е да се възползваме“, разказва Ани Петрова, която доскоро управлявала магазина, а сега пикира разсад.

Скоро двамата били купили оранжерия с дължина 34 метра и имали намерение в нея да отглеждат зеленчуци.

„Още от самото начало смятаме да го правим стриктно и по правилата. Купихме семената със сертификат, за да е гарантирано, че създаваме оранжерия по образец и няма да се почувстваме разочаровани от реколтата“, обяснява съпругът Христо Христов.

Тази година Ани и Христо ще отглеждат само домати, чушки и краставици, защото като начинаещи стопани искат да бъдат предпазливи в началото. Ако нещата тръгнат по начина, по който те предвиждат обаче, младите съпрузи са готови на първо време да инвестират в създаването на поне още две оранжерии. Те ще бъдат направени от двете страни на първата и в тях ще се отглеждат и други видове зеленчуци.

В начинанието засега им помага бащата на Ани, който се е преселил от близко село, за да живее с тях и да бъде полезен с каквото може на младото семейство. Скоро се очаква и майката на жената да се прибере от гурбет в Гърция и да се включи във фамилното начинание. Бащата и майката на Христо, както и общите им приятели също не ги оставят без подкрепа, а когато работата изисква, двамата млади начинаещи земеделци имат идея да наемат и работници.