Украински учени разработиха уникална технология, която позволява не само да се наблюдава работата на пчелите, но и да се управлява процеса на събиране на мед. Специалното оборудване брои пчелите, контролира температурния режим, чистотата на въздуха и количеството на събрания мед, съобщава propozitsiya.com, позовавайки се на 24tv.ua.

Ново изследване алармира за пестицидите в пчелните кошери

Контролът над тези показатели позволява на фермерите да реагират своевременно при промяна на микроклимата в кошера.

Смарт кошерът е предназначен да оптимизира работата в отрасъла, да повиши производителността и да понижи риска от загуби. Освен това той цели да повиши печалбите, казва икономистът Татяна Набокова.



Уникалната технология върви с микрофон. Той фиксира промените в настроението на пчелите. Ако шумът нарасне и насекомите започнат да се роят, това е признак за опасност.

Смарт кошерът разполага още с везни. Те позволяват на фермера да знае колко точно мед е събран. Информацията за тези и други данни постъпват на мобилно устройство чрез мобилно приложение. Освен това се запазват в специализиран сайт.

Според някои експерти традиционните методи на пчеларство имат своите минуси. Понякога процедурите дразнят насекомите и те се стресират. Като резултат ефективността от работата им се понижава.

Смарт кошерът позволява максимално да се редуцира взаимодействието с пчелите.