Необяснима липса на пчели тревожи стопани в цялата страна. Пчелари сигнализират в социалните мрежи и търсят гласност. Институциите все още мълчат.

Продължават да измират пчелите в Добруджа

Христиан Боев е професионален пчелар, който се грижи за 250 кошера в източната част на Родопи планина. Пред Агри.БГ стопанинът разказа повече за проблема.

“Първата констатация за липса на пчели видяхме при най-силните останали кошери още към 20 ноември 2020 г. Държа да подчертая, че това не е болестно състояние на пчелата. Освен, че липсваше поведение на болна пчела, кошерите са гледани изключително добре - запасени са с много мед, с много прашец. Единственият проблем, който забелязахме беше, че в летния сезон пчелите не бяха толкова активни за събиране на меда. Това е единствената констатация, но тогава отдадохме този факт на общите за страната проблеми с медосбора за годната. Вероятно това ни заблуди малко. Предполагам, че още тогава е имало сигнали за някакъв проблем”, разясни Боев.

Пчелите просто изчезват, все едно някой ги е “изсмукал с прахосмукачка”, обясня още пчеларят. Интересен е фактът, че заедно с пчелите и майката напуска кошера.

“Нямаме умрели пчели. Когато се отвори кошера долу няма подмор, има около една шепа. Ако имаше смъртност, т.е ако причината беше отравяне, те щяха да бъдат доста повече. Виждал съм по 20 хил. умрели пчели около и в кошери от натравяне. Тук ситуацията не е такава. Освен това в нашия регион почти няма конвенционално земеделие”, каза още Христиан Боев.

За да се опита да разбере причината за липсата, пчеларят пуска изследване за нозематоза и акароза. Резултатите обаче все още не са готови. 

“Според мен не е нозематоза, тъй като нямаше симптоматика за заболяването. Нашият ветеринарен лекар, заедно с главния ветеринар реагираха веднага. От областната дирекция по безопасност на храните в Хасково взеха отношение по проблема. Всъщност малко преди да се развали времето направихме основния преглед и установих изчезването на пчелите”, добавя още Боев.

По думите му в Източните Родопи има и други пчелари със същия проблем. При тях липсата е около 70%. 

“Докато не разберем проблема, няма как го отстраним. Другото е неадекватната реакция на хората. БАН, МЗХГ, БАБХ може би трябва да се включат в разрешаването на този проблем. Така че той да се анализира, да се даде на учени, лаборатории и т.н. Проблемът е глобален!”, категоричен е фермерът.

Според него много от пчеларите не декларират смъртност или изчезване на пчелите, заради субсидиите.

“Другият проблем е, че хората получават някаква субсидия за живи кошери. Затова и не искат да обявяват смъртност, тъй като ще им спрат и малкото субсидия. Това е една аномалия. Дават се някаква пари за живи кошери, като субсидията е около 4-5 лева. В същото време когато умре кошера, пчелите изчезнат или нещо се случи - няма компенсация. Затова хората си мълчат. Но реално проблемът е много по-голям отколкото се коментира”, категоричен е Христиан Боев.

Друг аспект на проблемa, според професионалния пчелар, е, че секторът се разглежда като медонос, а не като опрашител.

“Като икономическа стойност медът не е толкова засегнат в целия свят, затова и не му се обръща внимание като икономическа единица. Проблемът не е толкова в самия мед, колкото в опрашването. Както започнаха да изчезват пчелите, утре няма да имаме едно глухарче, цвете или тревичка. А това не се взима под внимание, защото пчеларският сектор се разглежда като медоносен и като слаба икономическа единица към общата икономика на всяка една държава”, заключи фермерът.

Въпреки че Христиан Боев е убеден, че не става въпрос за натравяне, други стопани са категорични, че проблемът идва от пръскането със самолети.

“Преди години колега от планината сподели, че откакто са взели да прелитат самолети, са му останали 10% от кошерите. През 2016 г. в североизточна България измряха 100%. А през 2018 г. североизточна, югоизточна и северозападна България - 80%”, коментират пчелари в социалните мрежи.

Други запознати пък свързват изчезването на пчелите и подмора на пчелите с пръскането, но от земеделски производители.

“Ако някой си направи труда да върне в търсачката времето назад в групата, ще види, че повечето снимки на умрели пчели или напуснали кошерите си, са именно пролетта през март/април. Много колеги споменават, че това се случва при иззимували семейства - силни и здрави веднага след като някой, някъде е пръскал ниви, овошки, трева и тн. После ми разправяйте, че няма мор след работа при земеделието”, обяснява друг стопанин във Facebook.