Президентът на Украйна Володимир Зеленски очаква, че Европейският съюз ще отмени ограниченията върху вноса на украински селскостопански продукти от 15 септември, предаде БТА като цитира УКРИНФОРМ.

Държавният глава на Украйна направи заявилението на пресконференция след преговорите с президента на Полша Анджей Дуда и президента на Литва Гитанас Науседа в Киев вчера, съобщава пресслужбата на украинското президентство.

Зеленски отбеляза, че това е важен момент за Украйна. Той припомни, че тъй като Русия блокира зърнената инициатива, поне на Украйна трябва да остане възможността за транзит, но добави, че днес и транзитът е усложнен.

"Но все пак този въпрос излиза извън рамките на двустранните отношения на Украйна и Полша - този въпрос вече е поставен на ниво ЕС", каза Зеленски.

"Ще видим как всичко това ще може да се разблокира. Почитаемата госпожа Фон дер Лайен лично ми обеща, че не може да има удължаване на блокирането на транзита след 15 септември. Ние вярваме в това", заяви държавният глава.

Президентът на Полша, от своя страна, заяви, че има определени решения за осигуряване на свободна търговия, но все още има въпроси, по които трябва да бъдат взети рационални решения, което ще отнеме време. Дуда се надява, че след изработването на съответните механизми забраните ще бъдат отменени възможно най-скоро.

Както съобщи УКРИНФОРМ, в началото на юни президентът Володимир Зеленски и председателката на ЕК обсъдиха начините за прилагане на украинската мирна формула, въпроса за гаранциите за сигурност и износа на украински селскостопански продукти.