Първият износ на украйнска царевица за Европа вече е факт. Търговци изнесоха зърното с влак, след като морските пристанища в страната остават блокирани заради руското нашествие, съобщиха на сайта си АПК-Информ.

Следете темата с нас: Война и земеделие

Традиционно целият износ на нападнатата от Русия Украйна преминава през черноморските ѝ пристанища. Месечният износ на зърно надхвърляше 5 млн. тона преди войната, припомнят анализатори. 
Търговци и земеделци твърдят, че Украйна, която все още има значителни обеми от зърно в запас, може да започне да изнася с влак през западната си граница.

“Първите партиди от няколко хиляди тона царевица вече бяха изнесени през западната сухопътна граница на Украйна. Затрудненията с логистиката остават, предлагането все още надвишава търсенето, но цените престанаха да намаляват“, пише в доклад на АПК-Информ. 
Според консултантската компания цените на украинската царевица за купувачи от Полша и балтийските страни е достигнала 250-265 долара на тон и 275 долара на тон за Словакия.

Украинските транспортни власти заявиха, че 600 000 тона зърно на месец може да бъдат изнесени с влакове от Украйна за Европа.
АПК-Информ съобщи миналия месец, че износът на зърно от Украйна може да възлезе на общо 44 млн. тона през сезона от юли 2021 до юни 2022 г. Очакваше се само 1 млн. тона зърно да излязат от страната от март до юни заради логистични проблеми.

В същото време земеделските производители от Херсон, Одеса, Николаевска област започнаха пролетната кампания напук на безумната ситуация в страната. 
Зам.-министърът на селскостопанската политика и храните на Украйна Тарас Висоцк добави, че площите със слънчоглед и царевица ще бъдат намалени за сметка на култури, които се гледат по-лесно, но са по-важни за продоволствената сигурност. 

„Земеделските производители ще засадят повече грах, ечемик и овес. Те са по-лесни за култивиране и са важни за изхранването на хората. Така че преминаваме от експортни култури към хранителни култури за вътрешно потребление “, каза той.

Висоцки подчерта, че обработваемите площи в страната ще бъдат намалени с 30%  поради руската инвазия в страната. 
Това ще навреди на продоволствената сигурност на зависещите от вноса страни от Северна Африка, Близкия изток и Югоизточна Азия, коментират анализатори.