Украйна спря новия коридор за износ на зърно през Черно море. Това съобщение беше направено от администрацията на морските пристанища на Украйна, цитирана от usm.media.

Четете още: Украйна изнесе почти 1,5 млн. тона продукция през новия коридор


Воюващата страна спря използването на новия си коридор за износ на зърно през Черно море поради заплахата от руски изтребители, информира и консултантската компания Barva Invest.

„Искаме да ви информираме за временно спиране на морския трафик към и от украинските пристанища. Настоящата забрана е в сила от 26 октомври, но е възможно да бъде удължена“, посочват от компанията в Telegram.

Базираната в Киев Barva Invest заяви, че спирането на използването на този морски коридор всъщност е в сила от два дни по заповед на армията, която предупреди за заплахи в резултат на повишената активност на руската военна авиация

След като Русия се оттегли през юли от сделката, която позволяваше украинското зърно да бъде изнасяно през безопасен морски коридор, Украйна организира „хуманитарен коридор“, за да заобиколи фактическата блокада на Русия на нейните черноморски пристанища. Тогава правителството в Киев уведоми Международната морска организация за установяването на временен морски транспортен маршрут.

Според украински служители и източници в сектора на корабоплаването повече от 40 кораба са използвали този коридор досега и около 1,5 милиона тона стоки са били изнесени през украинските пристанища.

Украинските земеделски производители изчислиха тази седмица, че до 2,5 милиона тона хранителни продукти могат да бъдат изнасяни месечно през този коридор, което почти напълно ще компенсира въздействието от решението на Русия да се оттегли от споразумението за износ на зърно през Черно море.