Кокошки, които не могат да снасят собствени пиленца, са използвани за сурогати, за да снасят яйца от редки породи. Според учените, генетичните редакции не само ще подобрят производството на търговски носачки, но ще помогнат за отглеждането на застрашени птици. Това стана ясно по информация на електронното издание AllAboutFeed.
 
 
Екип от института Розлин, ръководен от Университета в Единбург, използва генетичен инструмент, наречен TALEN да изтриете част от ДНК на пиле. Те работят върху ген, наречен DDX4, който е от решаващ за плодородието на птиците.
 
DDX4 играе съществена роля в генерирането на специализирани клетки - първични полови клетки, от които се образуват яйца. Изследователите твърдят, че първичните полови клетки от други породи птици могат да се имплантират в яйца, носени от генно-модифицирани птици. Така кокошка ще може да носи и снесе яйце от друга порода кокошка.
 
 
Сурогатните птици са първите генно-модифицирани птици в Европа. Експерти трърдят, че птица може да бъде използвана, за да помогнат на птици от друга „порода“ толкова дълго, колкото е достъпна доставката на първичните полови клетки от птицата донор.
 
"Тези пилета са първата стъпка в спасяването и защитата на редки породи птици. Това може да е успешен начин за запазване на бъдещото биологичното разнообразие на нашите домашни птици", казва д-р Майк МакГрю, водещият изследовател на проекта.