Ново устройство за съхранение на памет, направено от натрошени черупки, ще допринесе за създаването на по-бързи и по - екосъобразни компютри.
 
„Ако искате да си направите компютър, трябва да си счупите няколко яйца“, това съобщиха от електронното издание New Scientist. 
 
Устройство ще има резистивна памет с произволен достъп ReRam, която е основният претендент за памет от ново поколение. ReRam се очертава да бъде по-бърза, с по-голям капацитет и да използва по-малко енергия в сравнение с по-разпространените флаш памети и динамична RAM памет.
 
"Направихме експеримент, като купихме яйца от всякакви разновидности и смелихме черупките им в продължение на 3 часа, докато получихме фина нано пудра. След като изсъхна я нанесохме върху основата на чип, за да оформираме електролитната му част – там където тече тока", обясняват учени от Института по технологии Гуйжу в Китай.
 
Резистивната памет разчита на материали, които „помнят“  промените в електрическото съпротивление, когато върху тях се окаже електрическо напрежение. Екипът пуснал ток през устройството, за да установи дали работи като ReRam памет. В крайна сметка устройството успяло да запише единица или нула 100 пъти преди да се разпадне. 
 
„Това е много далеч от милиардите цикли, които други материали успяват да извършат, но все пак е впечатляващо. Разбира се, че все още сме много далеч от компютрите с пудра от черупки на яйца. Запазвайки уважението си към сегашните опити и техните резултати мисля, че е по-скоро любопитство. Но като бъдеща устойчива алтернатива на електролитите, черупките от яйца може да се окажат обещаващи", коментира Кеес де Гроот от Университета Саутхемптън в Обединеното кралство.