Учени от университет в Буенос Айрес, Аржентина, установиха, че медоносните пчели, подобно на кучетата-следотърсачи, достатъчно добре разпознават аромати. В момента научен екип се надява, че това откритие ще помогне пчелите да станат по-ефективни в опрашването на конкретни култури, информира euronews.com.

Колко е важно хигиенното поведение при медоносната пчела?

На колония от медоносни пчели е била давана храна, която е имала синтетичен аромат, имитиращ уханието на слънчогледа. След това учените забелязали, че тези пчели по-често посещавали слънчогледи и това довело до забележимо увеличаване на добивите. Тeзи изводи може да бъдат добра новина за много земеделски производители, чиято работа зависи от опрашващите насекоми.

Ние доказахме, че пчелите в една колония може да се "обучат" да предпочитат аромата на определена култура. Този опит променя поведението им, казва ученият Валтер Фарина, ръководител на изследването.

По думите му медоносната пчела никога не забравя ароматите.

Най-удивителният и значим резултат е този, че у пчелите се развива достатъчно устойчиво желание да опрашват определена култура, което води до повишаване на добивите, допълва Фарина. Той и екипът му не за първи път прави важно откритие, свързано с опрашващите насекоми. По-рано изследователите установиха, че медоносните пчели са способни да създават дългосрочни, устойчиви спомени, свързани с аромата на различни храни, които срещат в гнездото. След това тези спомени влияят върху предпочитанията към културите в бъдеще.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Решено: Пчелините ще се регистрират само в БАБХ

Колко загубиха пчеларите в кризата?

Учени създадоха световна карта на пчелната популация