Учени създадоха първата световна карта на популацията на пчелите след анализ на близо 6 млн. публични регистри, съдържащи данни за съществуващите видове. Проектът, публикуван в списание Cell Biology, установи, че разнообразието от пчели е по-голямо в Северното полукълбо, отколкото в Южното, и че тези насекоми предпочитат умерените ширини пред тропиците, информира Yale School of the Environment.

Субсидии за опрашване - безкрайният мираж за пчеларите

Тези открития контрастират с досегашните разбирания за разпространението на растителните и животинските видове, според които най-голямо е разнообразието в тропиците, като то постепенно намалява в посока полюсите.

Хората често ограничават пчелното семейство до медоносни, диви пчели и още няколко вида. Съществуват още много видове пчели – повече, отколкото птиците и бозайниците взети заедно, казва Джон Ашчер, биолог в Националния университет на Сингапур.

Огромно разнообразие от пчели има в САЩ, но богатство на видовете има още в Африка и в Средния Изток, където тепърва предстои да бъдат проучени в детайли още видове.

пчели

Ашчер и неговите колеги са анализирали данни за повече от 20 000 вида пчели. Те са установили, че насекомите не само предпочитат умерените ширини, но и че за тях по-интерес представлява сухата пустинна среда пред горите, вероятно защото дърветата осигуряват по-малко източници на храна за пчелите, отколкото ниско разположените растения и цветя, като пустинните суперцъфтящи.

Учените казват, че новата карта осигурява важна базова линия и насоки за навиците на пчелите. Тя може да бъде използвана за защита на видовете и гарантиране на продоволствената сигурност.

Климатичните промени са сериозна заплаха за пчелите, отбелязва Майкъл Ор, учен от Института по зоология към Китайската академия на науките и водещ автор на новото проучване, и допълва, че трябва да положим усилия да запазим хабитатите на тези насекоми.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Пчелар: Мит е, че ние не се заразяваме с коронавирус

Пестициди и суша сринаха добива от мед в Добруджа

Незаконна къща под формата на пчелин в държавна гора