Според последната тримесечна актуализация от Международния съвет по зърното (IGC) се очаква Турция да изнесе рекордните 5,4 милиона тона брашно през пазарната 2023-24 г.

Тъй като се очаква забавено търсене от страна на Ирак (ключов купувач на турско брашно), доставките вероятно ще бъдат частично пренасочени към други дестинации в Близка Източна Азия и Субсахарска Африка.

Според IGC, увеличеният износ от Турция трябва да компенсира по-малките планирани доставки от други значими доставчици, особено Казахстан и Индия. Прогнозите са, че Казахстан ще изнесе едва 2,6 милиона тона през следващата година, което спад от 2,9 милиона тона на годишна база, а общият експорт на Индия се очаква да намалее със 100 000 тона до 200 000, се казва в доклада на IGC.

IGC намали прогнозата си за общата глобална търговия с пшенично брашно през 2023-24 г. до 14,1 милиона тона, което ще съответства на общата сума от предходната година. Ако се реализира, търгуваното количество ще падне под средното за пет години и ще бъде с 3,5 милиона тона по-ниско от рекорда, постигнат през 2016-17 г.


Вносът на брашно от Общността на независимите държави (бивш Съветски съюз) се очаква да спадне значително спрямо предходния сезон, воден от Узбекистан, където се прогнозира импорта да бъде сред най-ниските от две десетилетия. IGC предвижда Узбекистан да внесе 400 000 тона брашно през 2023-24 г., в сравнение с приблизително 600 000 тона миналата година.

Доставките за Далечния изток в Азия, най-големият регион за внос на пшенично брашно в света, се прогнозира да намалеят леко от 4,1 милиона тона на 4 милиона, до голяма степен отразявайки очакваното забавяне на покупките от Афганистан, подобрените местни наличности на пшеница и вероятно намалените доставки от Казахстан, неговия основен доставчик. 

Дори и с намаляването на вноса, Афганистан се очаква да бъде водещият вносител на брашно в света през сезон 2023-24 г. с 2,35 милиона тона, според IGC. Очаква се в Близка Източна Азия, друг водещ регион за внос на брашно, доставките да намалеят леко с по-малък внос от Иран, компенсиращ по-бързите покупки от Сирия и Йемен. 

Прогнозите са, че иракският внос ще намалее до 1,6 милиона тона през 2023-24 г., с около 400 000 тона по-малко от предходната година и най-ниското общо количество от 2014-15 г., казаха от IGC.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!