Ако преговорите на Турция с Митническия съюз на ЕС се увенчаят с успех, европейският пазар ще бъде отворен за турските биопроизводители. Засега обаче не се знае кои са те, пише изданието dha.com.tr. 

Как оцеляват германските фермери? Само със субсидиите

Проф. Месут Ерен от Университета Мармара заяви в тази връзка, че Турция може да удовлетвори потребностите на европейските страни от пресни биохрани, ако се стигне до благоприятен край от преговорите. Той добавя, че в южната ни съседка има огромни обработваеми площи, които са идеални за биологично земеделие. 

Ученият информира членовете на турските асоциации на биопроизводителите за откриващите се примамливи перспективи, подчертавайки, че в Турция има огромни полета, които не са замърсени с пестициди и следователно са годни за биологично земеделие. „Ние искаме да извлечем полза от това“, допълни той. 

Биопродукцията се предлага на по-висока цена, но въпреки това се купува. В тази сфера има добри перспективи. Ние се стремим към споразумение с ЕС за износ на биопродукти. Ако това се случи, Турция ще се окаже в най-изгодно положение, категоричен е проф. Ерен. 

Експертът също така сподели своите размишления за настоящата селскостопанска политика в Турция

В момента ние не знаем кой какво сади и каква реколта прибира, какви реколти се очакват през следващия сезон. Воденето на статистика е стандартна процедура в ЕС. Например, Полша винаги знае колко ще сади и каква реколта да очаква през следващия сезон. За съжаление, в  Турция този принцип на действие не работи. Нашите фермери отглеждат година след година този продукт, който е най-рентабилен. След това често реколтата остава на нивите – фермерите не я прибират заради свръхпроизводство. Това ще се промени в момента, в който станем част от пазара на ЕС. От това, което видях по време не тренинги по биоземеделие, има производители в Турция, които знаят какво правят и умеят да използват отворилите се възможности, каза проф. Ерен.