Броят на младите хора, които искат да работят в селското стопанство намалява. Тези, които избират земеделието в Германия, трябва да се справят с високи производствени разходи, сложни бюрократични изисквания и скромен приход, сочи доклад на EURACTIV Germany.

Омагьосан кръг ли е земеделието за младите фермери?

Селскостопанският сектор се проваля в адаптацията си към новото поколение. Много хора се плашат от професията, чието описания обещава дълги и тежки работни часове, постоянни промени и нефиксиран приход.

Само 11% от всички фермери в ЕС са под 40-годишна възраст, сочат данни на Евростат за 2016 г.

Йохана Бунтц е един от младите германски граждани, които искат да се занимават с фермерство. Не й е било лесно да продължи работата на родителите си в свинефермата с площ 110 ха, в която е израснала. През последните 20 години поминъкът е станал изключително нерентабилен, а производството е трябвало да се разрасне, за да се запазят приходите.

Месарницата, която е изкупувала месото им, е престанала да го купува, тъй като е било твърде скъпо, сравнено с цените на конкурентните производители.

След като трите й сестри тръгва по свой кариерен път, Бунц решава да се заемете с фермата на своите родители. В интервю споделя, че родителите й никога не са я убеждавали да тръгне по техните стъпки.
Законодателите в Европейския парламент вярват, че жените имат ключова роля в оцеляването на селските райони. В същото време дискриминацията спрямо женския пол в земеделския сектор все още е широко разпространена.

Бунц е завършила специалност Маркетинг и мениджмънт в земеделието, за да може да направи продукцията си по-ценна. Още докато учи, решава да се откаже от свинефермата в полза на биоземеделието. Младата фермерка е привърженик на природосъобразността и отглеждането на конкретни породи животни. Направила е промени в стопанството, тъй като за жените е по-лесно да се справят с кокошки, отколкото с прасета, които тежат 120 кг.

В момента управлява фермата заедно с майка си. След няколко години Бунц ще поеме целия контрол. Нейният случай е сред изключенията. Данните на Министерство на земеделието на Германия сочат, че под 10% от германските ферми се управляват от жени. 64% от работната ръка в земеделието се състои от мъже.

Бунц казва, че на този етап не е усетила дискриминация или минуси от това да си жена в селското стопанство. Само веднъж мъж я е спрял на пътя, за да я снима как кара трактор.

Поемането на ферма е скъпо удоволствие

Когато поемат управлението на ферма, много млади фермери се изправят пред сериозни разходи. Налага се солидни инвестиции. Бунц например влага доста пари в прехода на фермата в рамките на инвестиционен план за 20 години.

За да стимулира младите хора да бъдат фермери, ЕС предлага субсидии за фермери под 35-годишна възраст. В допълнение към обичайните директни плащания, младите фермери получават допълнителни 44 евро на хектар. В Германия това означава близо 48 млн. евро за младите земеделци тази година.

Това, което звучи като много пари, всъщност представлява 1% от директните плащания, които Германия вече е получила от фондовете на ОСП.

Европейската асоциация на младите фермери (CEJA) призовава 4% от парите по ОСП да бъда насочени към младите фермери в следващия бюджет.

Страните членки на ЕС ще трябва да се справят с обновлението на поколението в земеделски сектор, „независимо дали го искат, или не“, казват младите фермери. А за да се случи това, те първо се нуждаят от подкрепа със силен бюджет след ОСП 2020, допълват те.

Грантовете за инвестиции, направени във фермите, може да възлизат на до 30%. Повечето пари обаче ще отиват за нови технологии, смята Мартин Хауслинг от Европейския парламент. Според него има нужда от повече подкрепа и нови идеи.

Например, ако млад човек измисли добър маркетингов план, но банките го отхвърлят заради твърде големия риск, ЕС трябва да го подкрепи, казва Хауслинг.

В допълнение към по-високите инвестиционни суми, Бунц се бори с всичките изисквания, които фермерите трябва да покриват, а понякога те стават твърде сложни и объркващи. Регулации има за почти всичко. Те постоянно се променят. Трудно за постигане е и задължението за ротацията на културите, казва той.

Изобилие от препоръка и зависимост от субсидиите

Младата фермерка Бунц е критично настроена към липсата на свобода на избор.

Политиците поставят цели и ние, фермерите, като кученца трябва да ги осъществяваме. Възможностите за маневри са силно ограничени, казва тя.

Финансовата зависимост от субсидиите също поставят фермерите в неизгодна позиция.

Ядосваме това, че повечето от нашите приходи идват от държавата, без които ние дори няма да сме способни да съществуваме. Ние печелим от субсидиите. Защо не мога да печеля, продавайки своите продукти?, пита тя.

Над 18 млн. души в ЕС са били заети в биоикономиката през 2015 г. Основно в селското стопанството, сектор храни и напитки, сочат данните на Европейската комисия.

Проблемът с печалбата може да бъде решен единствено, ако веригите на стойност бъдат съкратени, така че преработвателната индустрия и търговците на дребно да не взимат големия дял от печалбата. За да се случи това, трябва да се повишат цените. Бунц е убедена, че може да се направи повече, за да се убедят клиентите да плащат повече за природосъобразна и био произведена храна.

Според Хауслинг трябва да се преборим с друг проблем. Докато обществото продължава да хвърля 30% от храната си, тези няколко допълнителни цента не са валиден аргумент, казва той.