Преминаването към биологично земеделие би могло да допринесе за постигането на целта за намаляване на емисиите на парникови газове до 2050 г. Достатъчно ли е това обаче? Според независимия институт за политически изследвания IDDRI – не е.
 
 
От института са изготвили доклад, в който подчертават, че плановете на Комисията за намаляване на емисиите на парникови газове се основават на прогнози за добивите, които е малко вероятно да бъдат реализирани. 
 
Докладът „Агроекология и въглеродна неутралност: какви са въпросите?“, разглежда сравненията на подхода TYFA. Авторите обясняват, че TYFA се основава на общото използване на биологичното земеделие, „разширяването на агро-екологичните инфраструктури“ и приемането на здравословно хранене, за да се нахранят 530 милиона европейци до 2030 г., въпреки 35% спад в производството. Това би означавало 40% намаление на емисиите на парникови газове. 
 
Ето защо „не е лесно съвместимо с целта за въглеродна неутралност, но предлага много съпътстващи ползи: биоразнообразие, природни ресурси, адаптация и здраве“. Те разглеждат и вариант на TYFA, наречен TYFA-GHG, който би бил основаващ се на по-голямо намаляване на животни от рода на едрия рогат добитък и „контролирано развитие на анаеробно разлагане чрез използване на пасищни треви и животински тор като изходна суровина“. 
 
Този подход би постигнал намаление на емисиите от 47%. Експертите на IDDRI обаче посочват, че въглеродно- неутралните сценарии разчитат на това, което те наричат "подход за запазване на земята“. 
 
„Тези въздействия наистина биха могли да поставят под въпрос много продуктивния капацитет на агро-екосистемите и по този начин да доведат до по-ниски добиви, отколкото до по-високи“, предполагат те. 
 
„Асоциацията по почвите“ на Великобритания приветства оправдаването на доклада за агро-екологичен подход. Роб Персивал, ръководител по политиката в областта на храните и здравето, казва, че „агро-екологичното земеделие, включително органичното, ни дава най-добрата надежда да отговорим на изменението на климата“, смятат експертите.