Цените на пшеницата продължават да падат в Европа и на световния пазар. Евтиният износ на руска пшеница си казва думата. 

Най-после: Кампания 2023 г. може да стартира

Фючърсният пазар в Париж наскоро отчете спад с 10 евро до 255 евро за тон.

Все още не е съвсем ясно въздействието върху пазарите, което има напускането на трима големи търговци на зърно от Русия. Министерството на земеделието в Москва заяви, че решението няма да засегне обема на руския износ на зърно. Цените на пшеницата всъщност паднаха значително, докато търговците преглеждаха различните новини и претегляха последиците за световните пазари.

Що се отнася до евтиния внос на зърно от Украйна, еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски иска да подкрепи ограниченията върху търговията с Украйна, съобщава agrarheute.com. 

За нашите зърнопроизводителите обаче не е без значение, че миналата седмица полският премиер Моравецки и президентът на Украйна Зеленски се договориха Киев да спре преките доставки на украинско зърно към Полша, а стоката да преминава само транзит. Това на практика е опасност у нас и в Румъния да се изсипе и зърното, което досега оставаше в Полша. 

Първата седмица на месец април отново обърна тренда и донесе понижение при котировките на повечето от основните зърнени контракти на стоковите борсови пазари, коментират и от Софийската стокова борса. В САЩ цената ФОБ на хлебната пшеница се връща надолу с минус 11 долара до 282 долара/тон. Украйна котира пшеницата с минус 2 долара на 273 долара/тон, а в Русия без промяна и 272 долара/тон.

Движението при царевицата е доста по-обрано – в САЩ минус долар и достигна 295 долара/тон, във има Франция ново поевтиняване с 2 евро до 249 евро/тон, Русия отново остава без промяна и 267 долара/тон.

В подкръг „Зърно“ на Софийска стокова борса АД котировките се пораздвижиха. Цената „продава“ на хлебна пшеница с доставка продължава да е на сравнително високата цена от 620 до 730 лв./тон, купувачите котират далеч по-малко на 400 лв./тон.

Анонсите за покупка на фуражна пшеница са на 380 лв./тон, тези на продавачите са на 430 лв./тон. Царевицата се предлага на 450 лв./тон. Има заявки за продажба на маслодаен слънчоглед от място на 750 лв./тон. Всички цени са без ДДС.