Руските зърнопроизводители са пред фалит. 

Причината за това е, че Владимир Путин прогони големите западни търговци от зърнения износ и иска продължаване на сделката за зърнените морски коридори за украинско зърно, докато в Русия залежалото зърно е толкова много, а цените толкова ниски, че производителите едва оцеляват, пише Дневник.

Най-после: Кампания 2023 г. може да стартира

Реколта

Според анализаторите се очаква зърнената реколта в Украйна за 2023 г. да падне до 44.3 млн. тона (спрямо 53.1 млн. през 2022 г. и очакван според САЩ износ на 13.5 млн. т) по данни на Министерство на земеделието в Киев. Това все пак е доста по-оптимистично от оценката на Националната академия за селскостопански науки - спад на зърнената реколта с 37% до 34 млн. т през 2023 г. Причината е, че заради руската инвазия са засети 1.4 милиона хектара по-малко площи и по-ниските добиви. Колко от произведеното ще бъде изнесено в сезона 2023-2024 г. още не е ясно.

Според министерството става дума за 16.6 млн. тона пшеница (20.5 млн. през 2022 г.), 21.7 млн. тона царевица (25.6 млн.) и 4.8 млн. тона ечемик (5.6 млн.) Рекордните 86 милиона тона зърно бяха прибрани през последната мирна 2021 г.

В същото време брутното производство на маслодайни семена се очаква да нарасне до 19.2 млн. т тона тази година от 18.2 млн. т през 2022 г. поради по-голямата посевна площ за по-доходоносната култура, според прогнозата на министерството. Реколтата от слънчогледово семе се очаква да достигне 11.5 млн. т тази година спрямо 11.1 млн. т през 2022 г. Рапицата ще е със 100 хил. т повече, соята - с половин милион тона повече.

Износ

Според анализаторите повече от 70% от доставките на руско зърно за износ се падат на десет търговеца на зърно.

По думите им именно в ръцете на руснаци остава най-големият износ на пшеница в света и контролът на експорта на един гигантски производител на царевица, ечемик и слънчогледово семе. Руското зърно и други култури ще продължат да излизат на световните пазари, защото Владимир Путин се нуждае от всякакви източници на средства.

"Вътре в страната местните търговци ще изместят чуждите. А извън него - там, където свършва властта на руските пристанища и започва дейността на корабите под чужд флаг - западните търговци ще продължат да превозват руско зърно", казва Хавиер Блас, коментатор на "Блумбърг.


Той определя като губещи руските производители, тъй като ще трябва да продават в среда на практически монопол на зърнени олигарси, лоялни на Кремъл и печелещи още по-добре от войната му. Търговците ще купят евтино (а западните собственици ще отпишат активи за стотици милиони долари) звена от веригата за доставки, силози, експортни терминали по река Волга и Черно море заедно с персонала в тях.

Проследете с нас темата за протестите в България ТУК


"Без западни търговци, които купуват и продават реколта в сърцето на Русия, Вашингтон и Брюксел ще загубят ключов източник на разузнавателна информация. Ако не друго, Кремъл ще има по-силна дума за това къде и на каква цена отива зърното му, мощно икономическо оръжие. Неизвестност, пари и политическо влияние е това, което Путин ще получи", коментира още Блас.

Прогнози

Миналата година Русия събра рекордна реколта от зърно - около 150 милиона тона. По данни на Министерството на земеделието към 14 декември 2022 г. реколтата от зърно в Русия надхвърли 159 милиона тона в бункерно тегло (преди почистване и сушене). Износът през този сезон също се очаква да бъде рекорден. Според резултатите от селскостопанската година (от 1 юли 2022 г. до 30 юни 2023 г.) износът може да бъде увеличен до 50 милиона тона, каза Путин на заседание на Съвета за стратегическо развитие и национални проекти на 15 декември.

Според прогнозата на Министерството на земеделието на САЩ Русия ще продаде около 43.5 милиона тона зърно през сезон 2022-2023 г., което ще бъде рекорд за най-близките й конкуренти. Европейският съюз ще продаде само 37 млн. тона зърно, САЩ - 21.1 млн. тона, а Украйна - 13.5 млн. тона.

Путин има проблем и с руските производители – зърното е евтино на вътрешния пазар.

Според индексите на цените на "Совекон" на 29 март пшеницата от 4 клас е струвала 10 425 рубли/т, което е с 38.4% по-ниско от същото време през 2022 г., пшеницата от 3 клас - 11 550 рубли/т, което е по-евтино с 32.4%. Цените на вътрешния пазар падат на фона на ниското търсене от страна на износителите поради ниските цени на световния пазар, съобщи "Ведомости", цитирайки мониторинга в началото на последната седмица на март. Към 22 март 2023 г. руската пшеница е била средно $279/т, което е най-ниският индикатор от август 2021 г. насам.

В края на март източници на "Ведомости" съобщиха, че Министерството на земеделието може да препоръча на износителите да спрат продажбите на пшеница на външните пазари поради ниски цени. Също на 24 март на среща в министерството беше обсъден рискът от фалит на някои фермери, тъй като разходите за отглеждане надвишиха изкупните цени на износителите.

Президентът на Руския зърнен съюз Аркадий Злочевски смята, че намаляването на митата може да подкрепи пазара или поне да предотврати по-нататъшен спад в цената на пшеницата. 

По думите му в момента производителите вече не могат да свалят цените, а износителите трудно успяват да поддържат рентабилността си.

И с играта с митата има проблем, тъй като обезценяването на рублата (тя формира 70% при коефициента за изчисляването им) ще върне ценовата ситуация до тази, която беше преди година, казва Владимир Петриченко, генерален директор на "Прозерно". 

Като се има предвид нестабилността на пазарите, всички параметри вече могат да загубят своята релевантност до края на сезона, казва Едуард Зернин от управителния съвет на Съюза на износителите на зърно.