Индустрията на селскостопански машини процъфтява. Макар продажбите през 2020 г. да не бяха лоши, от началото на 2021 г. те бележат динамичен ръст. Това обаче не е повод за кой знае каква радост. Експерти прогнозират сериозно поскъпване на техниката, пише полското издание Farmer.pl.

100 трактора, моля!

Според доклад, публикуван от FederUnacom (Италианската федерация на производителите на селскостопански машини), производителите на машини са изправени пред големи проблеми с доставките. Публикуваният доклад предупреждава за недостиг и увеличение на цената на суровините, което сериозно пречи на нарастващото търсене на селскостопанска техника.

Световната икономика се ускорява, но нарастващите цени на суровините значително увеличават производствените разходи. Това има сериозни последици за сектора на производителите на селскостопански машини, който използва основно стомана и пластмаса в производството.

В Европа цените на стоманата достигнаха рекордно високи стойности през март. Сериозно поскъпване е регистрирано в групата на висококачествените валцувани продукти, чиито цени са се увеличили с цели 70-80% в сравнение с нивата преди Covid-19.

Явното покачване на цените на европейския пазар се отнася и за пластмасите и техните компоненти. В сравнение с цените преди пандемията, през първото тримесечие на тази година е регистрирано 45%-но увеличение на разходите за етилен и 121% - за полиетилен.

В допълнение към високите цени на суровините, има сериозни затруднения в логистиката и международния транспорт, а непрекъснато нарастващите разходи за контейнери водят до значителни закъснения в изпращането.

Всичко това има големи последици за сектора на производителите на селскостопанска техника, чието търсене на стоки нараства по-бързо от производствения капацитет на фабриките и монтажните заводи. Те вече са силно затруднени от недостига на суровини и нередовното им снабдяване.

Цените на тракторите и селскостопанската техника ще се покачат

Докладът на италианската федерация напомня, че средно около 1700 компонента се използват за производството на трактор. 75% от тях са производни на стоманата и още 5% са метали като мед, алуминий и дори сребро.

Металните елементи представляват около 80% от всички суровини, използвани в производството на трактори. Над 10% от компонентите на машината са пластмаса (облицовки на кабините, калници, капаци и др.) и около 5% са каучукови полимери като гумени маркучи или уплътнения.

Настоящата ситуация не засяга само производителите на селскостопански машини, но и автомобилната индустрия и дори производителите на компютри. През последните месеци е регистриран съществен ръст на търсенето на земеделска техника в редица европейски страни. Тази тенденция обаче може рязко да се забави през следващите месеци. Това и галопиращите цени на всички суровини и компоненти определено ще увеличат цените на крайните продукти, т.е. земеделската техника.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Изобретиха трактор-велосипед

Започнаха изпитанията на нов руски трактор

AgriTech Market: Очакванията на търговците за пазара на техника през 2021 г.