Новият брой на специалното издание на Трактор.БГ AgriTech Market 2021 - годишен обзор на пазара на селскостопанска техника в България, излезе.

Изтеглете безплатно специалното издание на Трактор.БГ

Разгледахме данните на КТИ за самоходните машини - комбайнитракторитоварачипръскачки и инвентар, и как търговците и фермерите анализират ситуацията. 

AgriTech Market 2021: Пандемията, която преобърна света

AgriTech Market: Сушата се оказа по-страшна от COVID-19

Дойде моментът и за очакванията за 2021 г. 

Иво Куманов, управител на НИК: "Ние в НИК вярваме, че 2021 ще бъде една успешна година с много динамика и нови технологии, които ще навлязат тепърва на пазара. В момента работим по реализацията на няколко интересни проекта, които ще предложат нови решения на важни проблеми в сектора."

Инж. Рашид Узунов, зам.-директор на Раломекс: "През първото полугодие не очаквам промяна в сравнение за същия период от 2020 г. Ако положението с пандемията от коронавируса се подобри, през есента може да очакваме малък ръст от около 1-1,5%."

Елисавета Маркова, управител на Варекс: "Силно сме обнадеждени, че 2021-а ще е по-благодатна за фермерите и повечето от тях ще се решат на обновяване на машинния си парк. Определено има индикации за повишен интерес към покупка на нови машини. Инвестицията може да се отлага, но е неизбежна за всеки отговорен стопанин. Новата високопродуктивна техника е средство за повишаване на икономическите резултати. Инвестицията от покупката й може да се разсрочва във времето, а резултатите от високите добиви се реализират веднага. Като прибавим и
икономиите от гориво при ползването на нова техника, ефектът си заслужава покупката."

Георги Панчев, търговски мениджър земеделска, градинска и голф техника в Мегатрон: "Прогнозата ни е за лек ръст спрямо 2020, като по-скоро очакваме нивата от 2019 г. Реално според нас спад в предните години няма, това е горе-долу нормалният обем на пазара (2017, 2018, 2019 г.), без извънредни обстоятелства като програми (примерно 2015 г.). Така че не очакваме повишение през 2021 спрямо „нормална“ година, но спрямо 2020 г. - да."

Димитър Вангелов, управител на Сатнет: "Гледаме оптимистично на 2021 поради няколко различни причини:
- Много фермери се умориха да задържат предстоящите си покупки в очакване кризата да свърши, а нуждите им ги притискат.
- COVID кризата се очаква да се успокои към средата на годината.
- От началото на тази година много фермери получават одобрения по европейски програми, по които са кандидатствали през 2018, 2019 и 2020.
- Това ще раздвижи пазара на земеделска техника значително.
- Очакваме да започне и новият програмен период.
- Много българи се завърнаха от чужбина с желание да започнат свое земеделско стопанство."

Николай Стефчов, собственик и управител на Агритоп: "2020-а година ясно ни показа, че фермерите, които имат желание да се развиват и да се индустриализират, не спират да инвестират, защото тези инвестиции им помагат да не са толкова уязвими при неблагоприятно стечение на обстоятелствата, както се случи през изминалата година. Тези инвестиции, разбира се, се разпределят в годините, те са зависими както от текущото състояние на стопанството, така и от цялостната ситуация на пазара на световно ниво. Но така или иначе те се случват.

Мисля, че през 2021 г. инвестициите в модернизиране ще са още по-обмислени, качеството ще стане още по-определящо от цената, защото по този начин се управлява рискът и се намаляват загубите. Надявам се селскостопанската година да бъде добра и да даде предпоставка за развитие на фермерите и ръст на пазара на агротехника. Очакваме и два големи приема за модернизации на животновъдните стопанства."

Филип Цветков, директор на Тайтън Машинъри България: "Прогнозата ни е за умерена година. Със сигурност очакваме да е по-силна от изминалата, но едва ли много повече – трудностите, през които минаха земеделците, ги правят особено предпазливи при предприемането на нови инвестиции, а и със сигурност част от тях имат нужда и да понаваксат пропуснатото през тези трудни времена.

Изтеглете безплатно специалното издание на Трактор.БГ