След като индексът на бизнес климата на пазара за земеделска техника в Европа превиши +50 пункта през февруари, сега той е +60 при скала от -100 до +100, информира Европейската асоциация на производителите и търговците на агротехника (СЕМА).

Поръчките на земеделски машини продължават да се увеличават

Базирайки се на рекорден обем на постъпващите поръчки, високото ниво на приходите вече е подсигурено за месеци напред. Освен това само 10% от представителите на индустрията очакват поръчките да намалеят.

За разлика от прогнозите, правени от 2010 до 2017 г., сега бизнесът е оптимистично настроен за бъдещето, съдейки не по предишни години, а по постоянно подобряващите се условия месец след месец.

С оглед пазарната ситуация на Стария континент, представителите на индустрията отново повишиха очакванията си за повечето страни. За всеки отделен европейски пазар мнозинството от участниците в проучването очакват увеличение на оборота през следващите 6 месеца. Най-добър рейтинг постигна Австрия, следвана от Франция, Италия и Полша.

Търговците на земеделска техника очакват оборотите в края на 2021 г. да бъдат по-високи с 8%. Тази прогноза е с 4% по-висока спрямо направената само преди няколко месеца – през декември 2020 г. Ръстът в продажбите ще дойде от позитивното развитие на пазара в Европа, Северна Америка и Океания.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Пазарът на агротехника се раздвижи още

Пазарът на агротехника стъпва на краката си

Играчите на пазара на земеделски машини оптимистично гледат напред