Европейските цени на пшеницата стигнаха почти 230 евро на тон в сряда. За последно такива цени на фючърсния пазар видяхме преди почти седем години - през май 2013 г.

Цените на зърното тръгват стремглаво нагоре през 2021 г.

В Европа увеличението на руския данък върху износа вероятно ще тласне цените на пшеницата още по-високо. Според експертите именно европейците ще се възползват най-вече от спада на руския износ.

Европейската реколта от пшеница през 2021 г. се търгуваше на 200 евро. Европейските цени на царевицата също отчитат ръст с цена от 210 евро. И в САЩ и Русия експортните цени на пшеницата се повишиха до седемгодишен връх. 
Скокът в цените е също толкова голям при царевицата и соята. Царевицата е най-важната фуражна култура в света, а пшеницата е най-важният заместител на животинските фуражи на оскъдната и скъпа царевица.

По данни на американското министерство на земеделието, записите от царевица са много по-малко отколкото пазара очаква. Това означава, че предлагането на фуражи ще бъде по-оскъдно, отколкото планираха анализаторите, пише д-р Олаф Зинке.
От друга страна руските власти са на мнение, че митото за износ, което е в размер на 25 евро и ще започне да се прилага от февруари, е твърде ниско, за да има никакъв ефект. Поради тази причина те обмислят увеличаване, което да достигне до 45 до 50 евро за тон.

В същото време Китай иска да разшири значително вноса на зърно - защото предлагането на зърно на китайския пазар е много оскъдно и изключително скъпо поради бързо нарастващите популации на свине. От друга страна, Аржентина засега отмени ограниченията си за износ на царевица, като по този начин облекчи до известна степен 

Русия иска значително да увеличи експортните мита върху пшеницата
USDA очакваше руския износ на пшеница да стигне 39 милиона тона преди увеличаването на данъка върху износа. Сега прогнозите са значително по-ниски. До момента износът на Европа се оценява на 26,5 милиона.

В Русия отговорните власти обмислят увеличаване на данъка върху износа на пшеница от планираните в момента 25 евро на тон между 15 февруари и 30 юни. Това съобщи ръководителят на Руския съюз на износителите на зърно Едуард Зернин. В момента Русия е най-големият износител на пшеница в света с рекордна реколта от 85,3 милиона тона за тази година.

Руските експортни цени за пшеница се повишиха значително - наскоро до 275 долара за тон.

"Правителството няма друг избор, освен да помисли за повишаване на митата до размер, който може да има значително въздействие върху вътрешния пазар", коментираха руските власти, които обмислят увеличение на митото.
Търговците и анализаторите вече започнаха със спекулите, като те обясняват, че руското правителство може да повиши данъка върху износа на пшеница до 50 евро на тон.

Царевица, захар и соя - устойчиви на COVID-19

Китай иска да внася още повече зърно и соя
В Китай царевицата е изключително оскъдна и много скъпа. Ето защо вносът на фуражна царевица, но също така и на сорго, ечемик и фуражна пшеница, се разширява значително. Причината за това е бързо нарастващата популация на свине.

Междувременно Китай обяви, че ще разшири вноса си на зърнени и маслодайни семена. Китайското министерство на земеделието повиши прогнозите си за вноса на царевица през 2020/21 г. в светлината на нарастващите вътрешни цени и много силното търсене, в резултат на постоянно възстановяващо се стадо свине . 

Очаква се Китай да внесе около 10 милиона тона царевица през 2020/21 пазарна година, заявиха от земеделското министерство, което увеличи прогнозата си от 7 милиона тона през предходния месец.

Царевица: Аржентина вдига изискванията за износ
Цените на царевицата са на рекордни нива в световен мащаб - също и в Южна Америка. Аржентина е третият по големина износител на царевица в света. Страната искаше да ограничи износа си заради рекордно високите цени на вътрешния пазар, но това не стана.

Аржентинското правителство обяви тази седмица, че е вдигнало горната граница за износ на царевица от 30 000 тона на ден. Ограничението за износ беше накарало фермерите за царевица да обявят протест в знак на несъгласие. 

Аржентинското правителство обяви, че таванът има за цел да осигури адекватни доставки на местни храни и стабилни цени на вътрешния пазар. Като част от споразумение, договорено с фермерите във вторник (12.01.2021), земеделското министерство обяви, че ще създаде комисия за наблюдение на вътрешните цени на царевицата.

„Тази мярка ни дава възможност за по-нататъшно съгласуване на частните интереси с нуждите на държавата и за гарантиране на основни стоки на вътрешния пазар“, се казва в изявлението на министерството

Ограничението от 30 000 тона за износ на царевица вече замени по-ранно решение за спиране на целия износ на царевица през януари и февруари 2021. Фермерите също критикуваха масово и тези мерки.