Дискусията за цените на суровото мляко върви ръка за ръка с темата за неговото качество. От години преработватели дават по-ниска цена за мляко, за което се твърди, че няма толкова добри показатели. 

Качественото мляко има ли добра цена?

Къде тогава в магазините има сирене на половин цена, затова че в него е вложена по-евтина суровина? Защо въобще мандрите изкупуват мляко, за което се твърди, че е некачествено? Преработвателите свалят ли себестойността на продуктите със сухо мляко, млечен протеин и концентрат от чужбина, питат фермери и браншовици.

„Или всичко се прави на гърба на фермера, да го мачкаме, да му купим млякото на 30-40% по-ниска цена? Защо го купуваме тогава? По-евтин продукт - да, но в търговската мрежа няма продукт от некачествено мляко!“, повдигна въпроса Симеон Караколев, съпредседател на НОКА, по време на петия агринар на Агри.БГ, посветен на пазара на мляко в кризата и след нея.

Насреща за отговор бяха двама преработватели – Димитър Зоров и Милкана Йорданова, които изложиха своята гледна точка.

Димитър Зоров е категоричен, че има ферми, които произвеждат евтино и некачествено мляко, което се купува на по-ниска цена и съответно продуктите се продават по-евтино. Ето защо по магазините се предлага сирене по 6 лв. и кашкавал по 10 лв.

„Има преработватели, които влагат по-евтино сурово мляко, нямат утвърдена марка и продават само в търговските обекти. Другата група са такива, които продават и в големите вериги, но добавят растителни мазнини, което не го пише на етикета, по-евтин вносен концентрат и т.н. Но си има контролен орган, който трябва да следи“, казва Зоров.

По думите на Милкана Йорданова има още един начин, за да се свали цената на млечните продукти. Ето защо според нея понякога се стига до разлика в цените от порядъка на 7 – 8 лв.

„Една от причините за това са новите технологии за преработка на полуфабрикат. Отвън се внася доста по-евтина сиренина, от която се правят по-евтино сирене и кашкавал. Освен това млеката в другите европейски страни са субсидирани доста повече. Още на тази права линия нашите фермери не са конкурентоспособни“, убедена е Йорданова.

Нейната мечта като преработвател е фермерите да продават един литър сурово мляко за не по-малко от 1,50 лв.

„Но как да стане това, като сме на европейския пазар, където има свръхпроизводство на мляко и ниски цени. Ако се вкарат квоти, може да има някакъв баланс, но и те няма да помогнат. Трябва да се спре интензивното животновъдство, където кравите не се отглеждат нормално, само и само да дават повече мляко“, категорична е Йорданова.

Тук, по въпроса за по-големия млеконадой се включи животновъдът с многогодишна практика Тодор Ванев. 

„Не е задължително кравата да се храни с химия, за да дава голямо количество мляко. Аз лично имам животни от породата Жарсе, която дава с 30 – 40 л на ден повече. Става дума вече за добра генетика и правилно хранене“, убеден е фермерът и добавя, че качественото мляко държи добра цена.
 

Гледайте целия агринар "Пазарът на мляко в кризата и след нея".