Слънчогледът отдавна надхвърли 1000 лв./тон, а царевицата – 420 лв./тон, коментират читатели на Агри.БГ, които споделят цени по райони и дати. 

Червеният пипер е кът, а цената му расте

В Пловдивско например на 26 септември слънчоглед се е изкупувал на 1010 лв./тон, а фуражна пшеница – на 420 лв./тон. В Русенско три дни по-рано цената на маслодаен слънчоглед е била 1030 лв./тон, на олеинов –  1050 лв./тон, а на царевица – 420-430 лв./тон. В Добруджа слънчогледът също се котира за над 1000 лв./тон.

На фона на тези доста по-високи цени на реколтата спрямо година по-рано зърнопроизводители се готвят за една по-скъпа стопанска година заради стремглавото поскъпване на торовете.

В отговор на твърдението, че зърното е борсова стока и цените не могат да се регулират, друг читател на Агри.БГ предлага: „Щом се плащат субсидии за дадена стока, тя трябва да има и износно мито, което да поддържа определена максимална цена. Така го правят руснаците. Имат си мито, с което си връщат поне субсидията за производство“.

Междувременно кампанията по прибиране на реколтата от маслодаен слънчоглед и царевица за зърно продължава да се бави. Затова въпреки значително по-високите добиви на фона на сушавата 2020 г. производството на двете култури изостава съответно с 10,4% и 45,2% на годишна база, изчисляват от Министерството на земеделието.

Относно цените поскъпването на основните зърнени и маслодайни култури спрямо същия период на миналата година е 24,1% за слънчогледа и 38,7% за царевицата. Последните им данни са актуални към 23 септември и показват 994 лв./тон за слънчогледа и 419 лв./тон за царевица.