На прага на новата стопанска година (от 1 октомври) зърнопроизводителите отчитат добра реколта и цени, но и задаващи се големи разходи. Чака ни една значително по-скъпа стопанска годнина, предупрежди пред Агри.БГ председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов.

Червеният пипер е кът, а цената му расте

Той информира, че към настоящия момент в Южна България навсякъде вървят подготовките за есенниците, на много места е засята рапицата, жъне се слънчоглед все още в Добруджа, царевицата започва да се прибира в по-западните райони. „Работи се, кипи труд”, обобщава Костадинов, но на фона на текущите дейности стопаните все повече се замислят за предизвикателствата, които ги очакват. Някой ще могат да ги посрещнат, други – не.

Проблемът с торовете 

Ако миналата стопанска година имаше поскъпване на торовете, тази то е значително по-голямо, убеден е браншовият представител. 

„Заради поскъпването на газа, по обективни причини, не само тук, но и в ЕС, цената на азотните торове рязко се повиши. Какво забелязваме: българските заводи спряха да продават, трупат на склад тор, защото се чакат цените да стигнат до 1000 лв. през януари, понеже се очаква и газът да се повиши още, обяснява Костадинов

Според него фирмите производителки държат складови наличности сега, за да може впоследствие да продават на по-висока цена – тривиален подход в подобни ситуации. Но председаделят на НАЗ обръща внимание и на друго.

Костадин Костадинов: Освен от висока цена, ще страдаме и от липса на количества.

По думите му, който има достатъчно средства, купува азотни торове сега, но и в момента няма достатъчно наличности. Комбинираните торове също са по-скъпи. 

Всичко поскъпва

„Чака ни една по-скъпа отвсякъде стопанска година. Препаратите и семената също имат ръст в цените  - горивото, токът, работните заплати… В зърнопроизводството са най-високите заплати в сектора”, подчертава зърнопроизводителят и добавя: „Имаме постоянно, целогодишно заета работна ръка. Който осигурява добри условия на труд, има работници. Ние първи започнахме още преди години да решаваме този проблем”.

Костадинов обръща внимание и на по-високите текущи разходи заради поскъпването на промишления ток. „Докато съм плащал около 400 лв. сметки за осветление, климатик и няколко други неща, сега отидох на сметки от по 1 300 лв.”, дава пример той и припомня, че в складовете и офисите си зърнопроизводителите плащат промишлен ток. „Нещата вече ескалират”, заявява Костадинов.

„Това са проблеми, които идват насреща ни с новата година. Тази реколта беше добра, има и цени, но всичко това изяжда печалбите”, констатира на финал браншовият представител.