Наблюденията на Националния статистически институт показват, че през първото тримесечие на тази година има средно повишение с 6% на производствените цени в селеското стопанство, спрямо същия период на 2019 г.

Десислава Танева: Допълнителен бюджет от 140 млн. лв. по директните плащания

За една година цените на селскостопанската продукция в растениевъдството бележат ръст с 9,4%, а в животновъдството - с 4,4%. Увеличили са се цените на техническите и фуражни култури.

В зърнения сектор се отчита понижение на цените на меката пшеница - с 4%, при ечемика – 11,5%, а при царевицата за зърно има повишение.

С 18% е поскъпнал слънчогледът спрямо миналогодишния период. В растениевъдството спад има при цените на оранжерийните краставици, ябълките и фасула.

Най-голямо увеличение в отрасъла е отчетено при оранжерийните домати – 21,7%, а като цяло в селскостопанското производство - при свинете поскъпването е с 42,3 %.

Това е почти двойно увеличение в производствената цена спрямо миналогодишната по това време и се обяснява с унищожаването на значителна част от поголовието по време на борбата с Африканската чума по свинете (АЧС) през 2019 г.

Именно заради поскъпването на свинското цените на живите животни бележат среден ръст с 21,1%. Следващите по стойност увеличения в сектора са при едрия рогат добитък. При производствените цени на овцете ръстът е с 8,6%, а на домашните птици е с 1,3%.  

При млечното производство се забелязва тенденция за спад на цените на кравето и на биволско мляко в съчетание със значителен ръст при козето – с 28,5%

При овчето мляко също има поскъпване спрямо същия период на 2019 г. Най-малък е ръстът при цените на кокошите яйца за консумация - с 0,7%. 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Доходите на фермера: Какви трябва да станат по проект до 2030 г.?

Млади фермери: Какви мерки са нужни за излизане от кризата?

Помощ за местните фермери: Организират пазари в села в Добричко