Остават броени дни до шестия европейски конгрес на младите фермери. Събитието ще се проведе на 10 декември, а Агри.БГ ще го излъчи на живо.

Млади фермери отново ще мерят сили за престижна награда в Брюксел

Георги Мутафчиев е тазгодишният участник, който ще представя страната ни в европейската надпревара. Той е на 19 години от Банско, а проектът му за иновативен хранителен продукт (натурален пробиотик) – биосуроватка от козе мляко, ще се състезава в категориите Дигитален лидер в земеделието (Digital Champion in Farming), Лидер в прилагането на екологични практики в стопанството (Environmentally-Sustainable Champion in Farming) и Лидер в производството на храни (Food Champion in Farming), заедно с други успешни млади земеделски производители от Европа.

Регистрирайте своето участие ТУК

Георги управлява семейна биоферма с над 240 автохтонни кози в полите на Пирин. Той стана победител в Националния конкурс за млади фермери, проведен през 2019 г. в партньорство с Националната асоциация на младите фермери (НАМФБ) в Аграрния университет в Пловдив.

“За мен конгресът е една възможност за опознаване на най-иновативните решения, които младите фермери от различни европейски държави са успели да измислят и реализират. От една страна е възможност за сравнение на нивото на развитие на българското фермерство, спрямо други европейски държави, а от друга страна е една директна платформа, запознаваща младите фермери един с друг и даваща им идеи за съвместна работа.

Очаквам събитието да представи наистина интересни решения и проекти, които да открият своята международна реализация и практическо приложение, не само при младите фермери. Макар и онлайн, смятам, че форума ще успее да обедини и предаде позитивните емоции на участниците и журито на всички участващи в него”, коментира младият фермер пред Агри.БГ.

Георги участва активно в семейния бизнес още от ранна възраст. Той определя фермерството като “начин за връзка между човека и заобикалящата го природа”.

Как един млад фермер счупи стереотипа за житницата на България?

“Именно тази връзка е моята мотивация да се развивам в тази посока. Природните дадености на България, съчетани със съвременните средства за отглеждане на животни и производство на храни, дават една добра перспектива за младите фермери в България, които започват да мислят все по-креативно и иновативно, създавайки интересни пресечки между традициите и съвремието”, добавя младият човек.

Паралелно със земеделието, Георги Мутафчиев следва „Управление на бизнес предприемачеството“ и се занимава и IT дейност. Като млад човек той непрекъснато търси новото и не спира да развива стопанството.

“В посока земеделие и животновъдство съществуват редица нови технологични и нетехнологични решения, които след време биха открили практическо приложение в редица стопанства.

В момента работя по проект за интеграция на иновативна мониторингова система в моето стопанство, която ще позволи наблюдение на редица природни фактори, използвайки наземни сензори, триизмерно заснемане с дрон и сателитни данни. Целта на този проект е да оптимизира условията за паша на животните, добивите на храна за животните и условията, при които животните живеят през зимни месеци или при наличието на природни катаклизми”, заключи Георги.

През 2015 г. българският евродепутат Владимир Уручев е посланик на Европейския конгрес за България и организатор на Националния конкурс за млади фермери. Конкурсът, който по традиция се провежда в Аграрен университет - Пловдив дава възможност на млади български земеделски производители да представят внедрени иновативни практики в стопанствата си. 
 
През 2016 г. победителят в Националния конкурс - Петко Симеонов (млад фермер и производител на биологичен мед) успешно представи България в Брюксел и спечели Европейската награда за млад фермер с проекта си за дистанционно управление на пчелни семейства чрез интегрирана IT система.
 
Българското участие в Европейския конгрес през 2017 г. бе в лицето на младия фермер Рангел Матански, който представи семейната кравеферма в община Раковски и създадената от него организацията на производители в сектор “Животновъдство”.

“Участието ми в Конгреса на младите фермери ми отвори очите, че земеделието наистина не е това, което беше - то не е просто земеделска дейност. Земеделието, особено практикуваното от млади фермери, трябва да е иновативно; трябва да се търсят и прилагат новите технологии и да се мисли извън наложените стандарти, за да си успешен. Нужно е да се търсят и допълнителни доходи - дали ще е от туризъм или чрез онлайн решения. За да се задържиш фермер трябва постоянно да учиш и да прилагаш новите технологии и дигиталните иновации”, коментира Рангел Матански пред Агри.БГ, който вече не се занимава с фермерство, а с организационни задачи. В момента той помага на 7 групи и организации на производители в млечния сектор да работят заедно.

Георги Мутафчиев е големият победител в Конкурса за млади фермери

“На конгреса си затвърдих и мнението, че сам не можеш да надскочиш себе си. Трябва ти екип, колеги, хора, с които да общуваш и такива, от които да се учиш. Като цяло младите фермери трябва да търсят партньорствата. Това е начинът да са успешни - млади хора в екип с иновативните тенденции и дигиталното земеделие. Друг начин няма - всичко друго е компромис”, категоричен е Матански.

През 2018 г. представил от страна на България в европейския конгрес беше Антон Тотев - той представи проект, посветен на иновациите и устойчивото земеделие: „Високотехнологична оранжерия с контрол на климата и автоматизирана хидропоника за производство на листни зеленчуци, жива салата и пресни подправки”. В оранжерията и в ябълковата му градина консумацията на вода за отглеждането на растения е сведена до минимум.

През 2020 г. България продължава да има достоен представител на Европейския конгрес на младите фермер. С новия мандат на ЕП от 2019 г. - Асим Адемов успешно продължава да подкрепя инициативата за младите фермери. Той е поканен като съорганизатор на Шестото издание на Конгреса, заедно с Нуно Мело (Португалия), Херберт Дорфман (Италия) и Хуан Игнасио Зойдо (Испания). 

 

Агри.БГ пожелава успех на Георги Мутафчиев!