Георги Мутафчиев е големият победител в Националания конкурс за млади фермери, организиран от бившия евродепутат Владимир Уручев, в сътрудничество с Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ), Националната асоциация на младите фермери в България (НАМФБ), Аграрен университет-Пловдив и Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ). Медиен партньор на събитието е Фермер.БГ.
 
 
В четвъртък - 30 май, в Аграрен университет в Пловдив се състоя поредното издание на конкурса.  
Георги Мутафчиев е само на 18 години, но вече успешно управлява био ферма, заедно със своето семейство. Стопанството му се намира близо до Банско. Започва с 90 кози, а с течение на времето фермата се разраства до 240 кози. 
 
„Още със самото започване аз и моето семейство бяхме наясно, че затвореният цикъл на производство е ключът. В последствие ни дойде идеята, че суроватката, което е нещо уникално, може да се превърне в доста предпочитан продукт. Това и направихме. Днес вече имаме документ за регистрация на нашия продукт – единственият към момента в България“, коментира Мутафчиев пред Фермер.БГ. 
 
По думите му напитката е една полезна алтернатива на безалкохолните, които са пълни с консерванти. 
 
Георги Мутафчиев ще представи страната ни по време на Европейския конкрес на младите фермери в Брюксел.
 
Освен него награда за най-иновативен проект спечели Александър Сотиров. Той беше избран с единодушие от журито. Проектът на Сотиров представлява метео станция и специализиран компютърен софтуер за прогноза и сигнализация на икономически важни болести по растенията. Благодарение на него младият стопанин третира само един път посевите си.
 
"Прилагаме софтуера вече втора поредна година. Но за втори път той ни спестява десетки хиляди лева, както и много часове, които пренасочваме в други важни операции в стопанството. Технологията прилагам и в овощни насаждения. Като равносметката е, че успяхме да намалим разходите си близо 5 пъти“, каза за Агри.БГ Сотиров.
Награда за най-устойчив проект пък грабна Агора Кулева, която е потомствен животновъд. Семейство Кулеви развиват своето стопанство над 20 години. "Животновъдството за нас е не просто поминък, но и начин на живот", каза Агора по време на своята презентация.