Превърналият се в традиция европейски конгрес на младите фермери, който събира в Брюксел всяка година най-добрите представители на сектора от различните страни членки, този път ще се проведе онлайн. Събитието е насрочено за 10 декември, съобщи евродепутатът Асим Адемов, съорганизатор на Конгреса, част от групата на ЕНП, за Агри.БГ.

Георги Мутафчиев е големият победител в Конкурса за млади фермери

Останалите съорганизатори на проявата са евродепутатите Нуно Мело (Португалия), Херберт Дорфман (Италия) и Хуан Игнасио Зойдо (Испания). 

Регистрирайте своето участие ТУК

Тази година инициативата ще има своето шесто издание. То ще бъде посветено на ролята на младите фермери в новата Обща селскостопанска политика (ОСП) и възстановяването след пандемията, причинена от Covid-19. 

По време онлайн форума ще бъдат обсъдени и целите на стратегията „От фермата до трапезата“ за преход към устойчиво земеделие. 

Агри.БГ ще излъчва събитието на живо.

В рамките на мероприятието ще бъдат представени проектите на млади фермери от цяла Европа, които се състезават за Европейската награда за млади фермери 2020 в три категории: Дигитален лидер в земеделието (Digital Champion in Farming), Лидер в прилагането на екологични практики в стопанството (Environmentally-Sustainable Champion in Farming) и Лидер в производството на храни (Food Champion in Farming).

Вижте ТУК програмата на събитието

И тази година България ще бъде представена в конкурса за престижната европейска награда. Този път за нея ще се бори младият фермер Георги Мутафчиев от Банско с проекта му за иновативен хранителен продукт (натурален пробиотик) – биосуроватка от козе мляко.

19-годишният Георги управлява семейна биоферма с над 240 автохтонни кози в полите на Пирин. Той стана победител в Националния конкурс за млади фермери, проведен през 2019 г. в партньорство с Националната асоциация на младите фермери (НАМФБ) в Аграрния университет в Пловдив.

Младият мъж участва активно в семейния бизнес още от ранна възраст. Благодарение на своята модерна визия, широк, интернационален хоризонт и различни интереси, превръща в стопанството в иновативен и печеливш бизнес. Следва „Управление на бизнес предприемачеството“ и се занимава и IT дейност.

“Искам да оставя след себе си една положителна следа, един добър пример за млад човек, който може да се развива успешно в България, стига да има достатъчно ясни идеи, ясни цели и да бъде достатъчно мотивиран да върви напред. Това нещо искам да наследят и моите деца", коментира преди време пред Агри.БГ Георги Мутафчиев.