Американското издание Future Farming състави списък на най-интересните роботи за селското стопанство, които може да бъдат закупени през следващата година. Част от тях вече са продадени предварително в хиляди бройки, а други са на етап прототип, пише Aggeek.net.

Виртуална обиколка на една от най-добре механизираните ферми в света

В сътрудничество с Международния форум за селскостопанска роботика Future Farming отправи покана към стартъп компании, предприятия и мултинационални компании да представят своите решения в сферата на роботиката. Сред 80-те предложения това са най-добрите 10:

Agrobot Bug Vacuum - вакуумен робот за контрол на вредителите
Производител: Agrobot (Испания)
Цена: 86 хиляди долара

Роботът Bug Vacuum е автономен вакуумен робот за контрол на вредителите. Машината е оборудвана с двигател с вътрешно горене. От фермера се изисква само да постави робота на полети и да избере автоматичен режим на работа. След това роботът сам идентифицира вредителите, докато се движи между редовете.

Понастоящем роботът Bug Vacuum се предлага в Калифорния и Европа.

Robotti 150D - обикновен носач на инструменти със стандартен 3-точков теглич
Производител: Agro Intelligence (Дания)
Цена: 207,6 хиляди долара

Robotti 150D е снабден с дизелови двигатели Kubota и собствена хидравлична система. Robotti навигира с помощта на RTK GPS. На полето той работи по план, който фермерът изготвя предварително със софтуер за планиране на маршрут.

Роботът може да изпълнява ролята на трактор, но също така изпълнява различни операции без човешка намеса. Може да се използва с широка гама допълнително оборудване, сред които почвообработващи машини, сеялки, пръскачки и косачки.

Работната ширина на Robotti е 3 метра. Той може да развива скорост до 8 км/ч. Товароносимостта му е 750 кг. Фермерът може да го управлява от таблет.

В момента около десет такива робота работят в Чехия, Холандия, Швейцария, Белгия и Дания. През 2021 г. Robotti ще служи на повече европейски фермери. През пролетта едномоторна версия на Robotti 75S ще струва 161 хиляди долара.

AgBot - многофункционален робот за механична борба с плевелите
Производител: AgXeed (Холандия)
Цена: 296 хиляди долара

AgXeed стои зад разработването на трактора Agbot. Автономният агрегат е оборудван с мощен дизелов двигател, допълнен от триъгълна верижна задвижваща система.

Функциите AgBot могат да бъдат конфигурирани на таблета и контролирани дистанционно от потребителя. С помощта на облачен софтуер се осъществява навигирането му.

В момента роботът се предлага в Холандия, Германия, Франция и Великобритания.

Carre Anatis е самостоятелен робот за механична борба с плевелите
Производител: Carre (Франция)
Цена: 296 хиляди долара

Този автономен робот е проектиран не само за механична обработка на почвата, но и за постоянно наблюдение на почвените условия и състоянието на растенията - помага на фермера да вземе по-добри технологични решения. Anatis е снабден с GPS, камери и системата Lidar.

Роботът се задвижва от 3 батерии, които осигуряват 4 часа работен режим.

Предлага се и хибридна версия с генератор. Използването на електрическото задвижване елиминира вредните емисии и минимизира нивата на шум, което прави Anatis агроекологично оборудване, подходящо за работа в оранжерии.

Anatis ще бъде достъпен в цяла Европа през 2021 г. Цената му ще варира от $ 118 хиляди до $ 180 хиляди в зависимост от техническите му характеристики.

Роботът Avo - автономна пръскачка
Производител: Ecorobotix (Швейцария)
Цена: 106 хиляди долара

Швейцарската компания Ecorobotix е лидер в разработването на роботи за химическа обработка. Моделът Avo е решение, което използва усъвършенствани технологии за машинно обучение за идентифициране и селективно пръскане на плевели с микродоза хербициди. Точността на обработката е до 1 см.

Преди да започне работа, операторът задава параметрите и границите на полето в софтуера и системата генерира маршрут. Роботът използва камера за проследяване и GPS RTK модул за навигация. За да се гарантира безопасността, Avo е оборудван с Lidar и ултразвукови сензори.

Днес Robot Avo може да бъде откри във Франция, Италия, Германия и Швейцария. През 2021 г. той ще бъде допълнително тестван.

LCR е многофункционален робот за полева работа
Производител: Directed Machines (САЩ)
Цена: 14,8 хиляди долара

LCR е автономен универсален робот. Той умее да коси, оре, пръска, обработва и т.н. Използва комбинация от камери, GPS, IMU и топологичен модел за навигация в динамична, структурирана и неструктурирана среда. Операторът задава посоката на движение и зоната за обработка, която се контролира от компютър Raspberry Pi 4. Роботът има корпус от неръждаема стомана.

Ekobot GEN-2 - робот за премахване на плевели в зеленчукови градини
Производител: Ekobot (Швеция)

Ekobot GEN-2 работи с батерии и използва комбинация от различни технологии за навигация в редовете в зеленчукова градина. Роботът е в състояние да премахва плевелите на разстояние до 1 см от културите. Премахването на плевелите се извършва без използване на химикали. В момента три версии на GEN-2 се тестват в Швеция.

Genesis v1.5 - робот за сеитба, поливане, откриване на плевели, плевене, сканиране на снимки
Производител: FarmBot (САЩ)

Първият FarmBot Genesis беше пуснат на пазара през 2016 г. Той е със 100% отворен код, така че всички инженерни разработки, модели и софтуерен код са достъпни онлайн безплатно. Потребителите могат да разработят свои собствени инструменти и специален софтуер. Двата модела се продават в 75 държави.

eTrac е безпилотен робот за плевене, косене и пръскане
Производител: Farmertronics Engineering (Холандия)
Цена: 70 хиляди долара

В момента компанията работи по създаването на триколесни роботизирани електрически трактори от 2013 г. По принцип такива модели са предназначени за работа в градини.

eTrac работи с три литиево-йонни батерии, извършва безпилотна работа по плевене, косене и пръскане. Роботът се навигира с помощта на GPS и 3D сензор (камера за време), а маршрутите се планират от таблет.

През 2021 г. Etrac ще се продава в Холандия, а от 2022 г. и в Белгия, Франция и Германия.

Jacto Arbus 4000 JAV е самостоятелна пръскачка
Производител: Jacto (Бразилия)

Пръскачката Jacto 4000 JAV използва лазерно сканиране за измерване на размера и пропорциите на растенията. Роботът има система, оборудвана с отделни клапани за няколко вентилатора и спрейове с електрически двигатели. Системата регулира въздушния поток за всеки вентилатор. Това увеличава ефективността на пръскане и намалява износването на пръскачката.

Интелигентната система за пръскане доставя точното количество химикали до всяка част на инсталацията с оптимизиран въздушен поток. Резервоарът за пръскане побира 4000 литра.

Arbus 4000 JAV се очаква да бъде достъпен на повече пазари през 2021 година.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Бъдещата работна ръка в овощните градини

Роботи в кравеферма? Да, възможно е!

Араби ще отглеждат храна в пясък